Oud leden en vrijwilligers gezocht!!!
Het 100-jarig jubileum vieren ze uiteraard met hun leden. Maar wie natuurlijk niet mogen ontbreken op het jubileum zijn de oud-leden en vrijwilligers. Mensen die de club groot hebben gemaakt en mensen die veel vrijwilligerswerk voor de club hebben gedaan Oud leden en vrijwilligers kunnen zich opgeven voor de feestdag op zaterdag 28 maart 2020 via de mail deijsel100@gmail.com.

Historie: 1920-1940: een pont in de IJssel
In de beginjaren zwemmen de IJselleden in het gemeentelijk bad, gebouwd op een ponton in de IJssel. Het pad lag naast de Schipbrug. Hier is nu de opstapplaats voor het veerpontje. In het bad werden onder grote publieke belangstelling de eerste kortebaanwedstrijden gehouden. Zelfs clubkampioenschappen ontbraken niet. Er wordt gestreden tegen andere verenigingen en de eerste prijzen worden in de wacht gesleept zowel door de wedstrijdzwemmers en de waterpoloërs.

1924-1941: NV IJselzwembad in de Holterkolk
In 1924 ging de club voor het eerst verhuizen naar een beter trainingsoord; het NV IJselzwembad. Dit lag aan het oostelijke deel van de Oude Holterweg).Een groot voordeel was dat er in tegenstelling tot de IJssel – geen stroming was. Dus betere training en betere prestaties.. Talrijke malen wordt een heren en dameswaterpoloteam van de IJsel, kampioen van de kring IJselstreek. In 1929 werden de dames zelfs oostelijk titelhoudster! Ondanks het betere onderkomen wordt er ook nog steeds in de IJsel gezwommen. In de jaren ’30 wordt 3 maal een zwemtocht gehouden van Zutphen naar Deventer. Het volbrengen van deze monstertocht, over een afstand van 17 kilometer, mag toch wel een prestatie genoemd worden.

1941-1954: het Borgelerbad
In 1941 verhuisde de vereniging naar het toen nog onverwarmde Borgelerbad. De vereniging leidde in deze tijd een zeer kalm bestaan. Door de oorlog waren vele Deventernaren naar elders vertrokken en aanvulling voor de jeugd was er niet. In 1942 mocht de IJsel de organisatie van de Kringkampioenschappen verzorgen. Vanwege te weinig deelnemers en juryleden moest de club toen helaas afzeggen. Begin jaren ’50 werd er door het bestuur van alles aan gedaan om meer leden te werven. Een speciale jeugdzwemdag en in het winterseizoen trainen in het Sportfondsenbad in Apeldoorn. Langzaamaan begon het ledental weer te groeien en er staan weer 160 leden geregistreerd.

1954-1965: het Rielerbad
Het Rielerbad is de geschiedenis ingegaan als één van de mooiste plekjes van Nederland om een langebaanwedstrijd te organiseren. Door de beschutte ligging werden er snelle tijden gezwommen. Jarenlang is er op nationaal niveau gestreden om de Zwemkroniekbeker en vele records zijn in Deventer gesneuveld.

1965-1992: het overdekte zwembad
Op 20 november 1965 is het eerste overdekte zwembad in Deventer een feit. Eindelijk kan er ook in de wintermaanden worden getraind in een verwarmd bassin. Een explosieve groei van het aantal leden was een duidelijk gevolg van het nieuwe onderkomen. Het ledental ging van 120 in 1965 naar 550 in 1968. Overigens is het merendeel van de leden recreant en is een veel kleinere groep fanatieke wedstrijdsporters. Omdat er ook in de rest van Nederland steeds meer overdekte zwembaden komen, besluit de KNZB de waterpolocompetitie te verplaatsen. Voortaan zullen de wedstrijden gespeeld worden tussen oktober en april. Naast waterpolo en wedstrijdzwemmen wordt er in 1966 gestart met het kunstzwemmen bij de IJsel. Nu heet deze sport (en de afdeling natuurlijk) synchroonzwemmen.

1992-heden: de Scheg
Vanaf 1992 zit de IJsel in zwembad De Scheg in het stadsdeel Colmschate. In 1993 is ook de afdeling aangepast zwemmen bij de IJsel gestart. De club bestaat vanaf die tijd uit 5 afdelingen. Deze 5 afdelingen, onder leiding van het hoofdbestuur en met hulp van de activiteiten- en clubbladcommissie, vormen een gezonde vereniging met nu ruim 350 actieve leden. Het zwembad ‘de Scheg’ biedt ook de mogelijkheid om grote toernooien te organiseren. De Double Dutch Open is hier een goed voorbeeld van.

De vereniging
De IJsel is een actieve en dynamische vereniging waar je in wedstrijd of recreatief verband kunt met doen in een groot aantal verschillende disciplines van de zwemsport. Of het nu wedstrijd of recreatief zwemmen, waterpolo, synchroon zwemmen of diploma zwemmen is, de IJsel biedt het allemaal. Plezier hebben in het water staat voorop en iedereen is welkom.
Kijk voor meer informatie op http://www.zwemclubdeventer.nl voor meer informatie.