Patrick Kieftenbelt

Jack de Gier had de selectie op tijd op orde. Behoudens de eventuele pareltjes die zich aan het einde van een transfermarkt nog kunnen aandienen. De Gier zei onlangs zelf nog dat de club iedere week ‘de markt’ bespreekt en als er zich buitenkansjes aandienen ze daar aan de Vetkampstraat altijd voor open staan.

Vooralsnog lijkt de oud spits het met de selectie te moeten doen die er nu staat. Go Ahead Eagles versterkte zich met twee Duitsers van Wattenscheid 09, er kwam een Fransman bij die de vertrokken Thomas Verheydt moet doen vergeten en de begeerde Elmo Lieftink kwam over van Willem 2. Daarnaast werd ‘good old’ Wout Droste teruggehaald, Donny van Iperen kwam over uit IJmuiden en Alexander Bannink werd weggeplukt bij FC Emmen. Ook werden er een aantal talentvolle spelers opgehaald bij Vitesse, terwijl Zakaria Eddahchouri vanuit de eigen jeugdopleiding een contract mocht ondertekenen.

De Gier heeft met deze selectie wel wat keuze. De plek onder de lat is vergeven aan doelman Hobie Verhulst die achter zich Lars Jansen en Jay Gorter duld.

In de defensie liggen een aantal mogelijkheden. Met Veldmate, Bosz, Bliek, Abdat, Droste, van Iperen en Beukema heeft de hoofdtrainer zeven spelers voor vier plekken. Normaal gesproken zullen Veldmate en Droste zeker van hun plekje  zijn. En iedereen mag er vanuit gaan dat ook Bosz, die twee jaar bijgetekend heeft, aan de aftrap verschijnt. Betekent dat Julius Bliek omgetoverd wordt tot linksback en de concurrentie het hele seizoen moet winnen van nieuweling Abdat. Daarmee lijkt Donny van Iperen een prima stand-in voor het centrum of op de rechtsbackpositie waar hij tegen Konyaspor acteerde.

Het middenveld lijkt min of meer vast te staan. Met de komst van Alexander Bannink had de Gier zijn gewilde nummer 10. Daardoor kan hij met Corboz en Lieftink vanuit de controlerende rol spelen en krijgt Bannink de vrijheid om diepte te zoeken vanaf de ‘10’ positie. Daarachter zou het voor de gehele jeugdopleiding van de club prachtig zijn als Zakaria Eddahchouri gaandeweg het seizoen minuten gaat maken op het middenveld. Want de begaafde speler liet een heel aardige indruk achter tijdens de wedstrijden op ‘Klein Milanelo.’

Richard van der Venne is zijn plek op het middenveld kwijt geraakt en moet vooral voor diepte zorgen aan de linkerkant. Dat is eigenlijk de positie waar Go Ahead Eagles zich het voorgaande seizoen geen raad mee wist. Na Dzepar, Langedijk, van Moorsel en sporadisch van der Venne lijkt dit ‘probleem’ voorlopig getackeld. De spitspositie zal op een andere manier worden opgevuld dan het Eagles publiek gewend is. Rabbilard is een bewegelijkere spits dan bijvoorbeeld Verheydt en Kolder in het verleden waren. De Fransman is ook minder een aanspeelpunt dan bijvoorbeeld Maarten Pouwels, de andere spits in de selectie. Het vergt voor het elftal wat meer creativiteit om Rabbilard te bedienen.

Op de rechtsbuitenpositie vinden we Jaroslav Navratil. De rappe vleugelaanvaller die vorig seizoen, zeker voor de winterstop, gold als één van de beste spelers binnen de selectie, zal ook dit seizoen zijn acties en snelheid weer ten toon moeten spreiden in de Adelaarshorst. Mocht het van der Venne en Navratil eens niet lukken dan heeft Go Ahead ook nog de beschikking over de enthousiaste, snelle en hard werkende Martijn Berden.

Aanstaande vrijdag vanaf 20.00 uur zullen we zien of deze gedachtegang enige uitwerking krijgt op het veld. Deventer RTV is er vanaf 19.00 uur weer bij met het programma Sport Live. Het radioprogramma begint dan aan uitzending 599.