En daardoor draait de Deventer Overslag Kombinatie (DOK) bijna weer op volle toeren, zo meldt RTV Oost.

De Prins Bernardsluis is weer operationeel, waardoor binnenvaartschepen DOK weer kunnen bereiken om te lossen. “En daar zijn we heel blij mee”, aldus Titus Swartjes van DOK.

Raar verhaal

Bij zijn bedrijf in de achterste havenarm werd vandaag onder meer een lading palmpitschilfers gelost. “Veevoer”, zegt schipper Adrie van Raamsdonk, die voor het eerst in 4 maanden weer in de Deventer binnenhavens kan komen met zijn schip. “Maar die sluiting van de sluis bij laag water blijft een raar verhaal”, vindt hij. “Het is zeker een gespreksonderwerp onder binnenvaartschippers.” 

Voor Titus Swartjes is de sluiting van de sluis ook nog geen afgesloten hoofdstuk. Hij wacht met smart op de onderzoeksresultaten die duidelijk moeten maken of en hoe de sluisdeuren worden aangepast. En op een eventuele schadeloosstelling door de gemeente. “We hopen daar snel duidelijkheid over te krijgen”, zegt hij. 

Volgens de gemeente Deventer moet voor het einde van het jaar duidelijk worden wat er met de sluisdeuren gaat gebeuren, zodat schepen ook bij een zeer lage waterstand in de IJssel de binnenhavens kunnen blijven bereiken. Een schadeloosstelling voor de ondernemers ligt volgens de gemeente niet voor de hand. 

Blijven regenen 

Medio oktober had DOK door de sluiting al bijna een half miljoen aan omzet misgelopen. Dat bedrag is in de voorbije weken alleen maar opgelopen. De sluiting van de sluis had voor het bedrijf niet veel langer moeten duren. “Je zult begrijpen dat het van mij nog wel een poosje mag blijven regenen”, besluit Swartjes lachend.