De relatief grote bouwsector in de drie regio’s lijkt tot nu toe minder getroffen door de coronacrisis dan veel andere sectoren. De personeelstekorten van begin dit jaar namen weliswaar af, maar vakmensen in de bouw zijn nog steeds erg gewild. 

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen in september 

Eind september 2020 verstrekte UWV 9.294 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,2% (-509 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijke afname van 4,5%. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De regionale stijging is 14,5%, oftewel 1.180 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,3%). 

In september afname WW-uitkeringen in Twente 

Eind september 2020 verstrekte UWV 9.375 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,4% (-530 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijke afname van 4,5%. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente is 15,6%, oftewel 1.262 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,3%).  

In Regio Zwolle nemen WW-uitkeringen af in september 

Eind september 2020 verstrekte UWV 7.050 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,5% (-409 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijk afname van 4,5%. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 11,8%, oftewel 744 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,3%). 

 

Bouw minder getroffen door coronacrisis 

De bouw is relatief groot in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. De sector lijkt tot nu toe minder getroffen door de coronacrisis dan veel andere sectoren. Door langlopende projecten reageert de bouw altijd pas laat op een economische omslag. In juni bleef het aantal banen van werknemers in de bouw dan ook vrijwel gelijk aan februari 2020. Verder was het aantal vacatures voor bouwberoepen redelijk stabiel in de eerste helft van 2020. Wel zorgt de coronacrisis – samen met de al bestaande stikstofproblematiek – ook hier voor onzekerheid en omzetverlies. De personeelstekorten van begin dit jaar zijn daardoor afgenomen. Toch zijn vakmensen nog steeds erg gewild in Overijssel en Gelderland Noord, zoals loodgieters, uitvoerders, elektriciens en bouwarbeiders afbouw.