In Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen hielden deze winter 189 studenten hun energieverbruik nauwlettend in de gaten. Warme truien en sokken compenseerden de een standje lager ingestelde centrale verwarming, er werd geknutseld met radiatorfolie en tochtstrips, slimme energiemeters boden genadeloos inzicht in het hoge stroomverbruik van elektrische apparaten en douchen gebeurde onder de strenge regie van de showertimer. 

Zachte winter 

Met succes. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huizen tijdens de afgelopen vier maanden 34,6%Ze moesten hun best doen om flink te besparen op hun oude verbruik, iets waar ze met vlag en wimpel in slaagden. Besparen tijdens de relatief zachte winter die we hadden, lijkt misschien makkelijk. Maar daarvoor werd gecorrigeerd (naar zogenoemde ‘graaddagen’, een referentietemperatuur die gebruikt wordt om energieverbruik te meten). Dat leverde een eerlijk vergelijk met het verleden en zeer hoge besparingen op  

Alle winnaars 

De Student Energy Race 2018-2019 werd op alle fronten gewonnen door Nijmegen, want zowel de eindwinnaar als de tweede plaats zijn daar te vinden. Koninginnelaan 201, stond al vrij snel bovenaan en heeft dat tot het eind van de race weten vol te houden. Een goede tweede werd studentenhuis Stijn Buysstraat 25 met een besparing van 58%. Behalve de eindprijzen voor de meeste energiebesparing, is er traditioneel ook een prijs voor het huis met de kleinste primaire ‘voetafdruk’. De eerste plaats is hier voor studentenhuis Koninginnelaan 203, eveneens  uit Nijmegen, en de  tweede plaats voor Rijnveste 80 uit Wageningen. 

Donderdag 14 maart worden de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Zowel de grootste bespaarder als de eigenaar van de kleinste voetafdruk ontvangen een huisuitje naar keuze ter waarde van 900 euro. De tweede prijs is in beide gevallen een duurzame stofzuiger.  

Energiebespaarbox  

Aan de wedstrijd namen huizen van vijf studentenhuisvesters deel: De Key, DUWO, SSH, Idealis en SSH&. Begeleiding werd geboden door coaches van Student voor Morgen, een netwerkorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. De deelnemende huizen ontvingen aan het begin van de race workshops en een energiebespaarbox met onder meer ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, een showertimer, een koelkastthermometer en een slimme energiemeterVia een app konden  bewoners continu hun eigen energiegedrag en dat van alle tegenstanders zien. 

De Student Energy Race is bedoeld om studenten bewuster te maken van de milieueffecten en kosten van het gebruik van gas, elektra en water en om te laten zien dat ze daar zelf veel invloed op kunnen uitoefenen. En dat blijkt te werken. Door de jaren heen bewees de wedstrijd zijn waarde. Zo is gebleken dat het merendeel van de huizen die eerder hebben meegedaan aan de race ook in de jaren daarna nog aanmerkelijk minder energie gebruiken.