COLUMN18

e l v i r a s a l e t

Lieve Erik,

Dit wordt een ander bericht aan jou dan je gewend bent. Ik denk dat je dat wel begrijpt. De wereld om ons heen staat in ‘brand’, de doden worden in Italië door het grote aantal, in een schaatshal gelegd! Dat beeld staat voorlopig in mijn geheugen gegrift, dat maakt je nietig als mens maar ook als trainer. Ook in eigen land worstelen wij allemaal met dit akelige virus, Erik, ik krijg de naam niet eens meer over mijn lippen. Vind het trouwens ook een akelig woord. De Rijksoverheid geeft maatregelen aan, ingrijpende maatregelen in ons sociale verkeer. De sociale afstand, succes in de sport, ‘boeit dat nu nog’ samen voor goud gaan! Wij kunnen nu alleen maar delen met elkaar en het hoofd diep buigen, zwijgen in de droefenis die de wereld treft. Het virus raast helaas ‘rücksichtslos’ over onze wereld…. dit brengt voorlopig geen goud, wel een bredere kijk op de wereld.

Normaal denken wij binnen de sport, bij machtsvertoon, aan een sporter die goud wint op een WK of Olympische Spelen. Dit machtsvertoon van het virus overstijgt alles Erik, echt alles en maakt dat wij moeten buigen bij zoveel macht. Dus ook in de sportwereld staat alles stil. Het is vreemd, geen Formule 1, geen voetbal, geen Tour de France, geen Ronde van Italië, geen centrale trainingen… zelfs geen Olympische Spelen.  Een macht die wij met zijn allen willen breken en wel zo snel mogelijk. Wat ik geleerd heb de afgelopen weken is dat ook dit helaas niet snel te breken valt. Wat ik ook zie is dat er fantastische mensen zijn in welke ‘tak van sport’ dan ook: artsen, verplegend personeel, schoonmakers, politie, ambulance-personeel, brandweer, samen de angst voor het virus beteugelen en proberen te winnen met man en macht. Zij zijn het die nu goud verdienen en dit geeft zeker een bredere kijk op onze wereld!

Wat ik ook zie is dat ‘onze’ regering onder leiding van Mark Rutte, samen met Hugo de Jonge en Martin van Rijn, een geweldige prestatie neerlegt, dag en nacht aan het werk zijn om rust te bewaren en alles in het juiste perspectief te laten zien. Normaal vind ik dat je sport en politiek gescheiden moet houden maar het mag wel eens gezegd worden dat deze mensen, waaronder ook ex-minister Bruins van Sport viel, door een domme en ijdele oppositie werd aangevallen en nog steeds wordt! Te idioot voor woorden in een tijd waarin de wereld kraakt moet dit in mijn ogen de politieke kleur overstijgen. Net als bij de Olympische Spelen telt het land waar jij voor ‘strijdt’ en staat het volk als één natie achter de sporter. Natuurlijk tegenspreken mag, maar dit typisch Nederlandse inhoudsloze gezeur werkt nu averechts. Polderen moeten wij nu en gezamenlijk optrekken dus tegen de ellende van dit virus.  De ethiek moeten wij juist nu niet uit het oog verliezen, sportief blijven. Tegenspreken mag dus echt wel maar juist nu niet om alles in groepjes te verdelen, samen voor goud gaan en een bredere kijk op de wereld om ons heen houden, toch Erik? Laat die dwarsdenkers lekker het heen en weer krijgen en laten wij vooral trouw aan ons zelf blijven. Topsporter of arts of politicus, samen zijn wij sterk.

Ik hoor je denken Erik waar blijft de vreugde in het halen van prestaties. Die vreugde komt er zeker weer voor al die sporters die staan te trappelen om weer gezamenlijk voor het dat ‘heilige doel’ te gaan, goud!  Inmiddels staat het SprintTeam OOST klaar voor het nieuwe seizoen, met ook veel nieuwe namen, maar dat komt allemaal wel Erik. Natuurlijk gaat iedereen in z’n eentje op de fiets zitten of binnen zijn core oefeningen doen. Maar de vreugde van het ‘sporten’ is nu eerst voor anderen weggelegd, dat snapt iedereen die sport. Zij die op een IC terecht komen leveren een immense TOP-sportprestatie en ook iedereen die deze mensen verzorgt. Gelukkig worden er nog steeds mensen beter en verslaan het virus en komen de medici steeds dichter bij een medicijn. Laat dat nu de grootste vreugde zijn.

Ook voor al die mensen die op dit moment in de verzorgende beroepen knetterhard werken. Maar ook voor de programmamakers en artiesten die zorgen dat de geïsoleerde medemensen toch nog wat vreugde achter hun deur krijgen, of dat nou een bloemetje is, een herhaling is van een voetbalwedstrijd, een voorstelling van Youp van ’t Hek om weer eens lekker hard te lachen of een mooie wielerwedstrijd.  Wij wisten al dat winnen niet altijd makkelijk is, dat geldt niet alleen voor de sport.

Ik hoorde een hele mooi citaat van Eleanor Roosevelt: “doe waarvoor je het meest bang voor bent en vecht ervoor”. Elke dag wordt er gevochten en gelukkig wordt er ook gewonnen en daar mag iedereen die daar zijn steentje aan bijdraagt heel erg trots op zijn.  De komiek Youp van ’t Hek, waarover ik het net had, overleefde het gelukkig, of je overbuurvrouw of je tante of je neef of je moeder, je zus of grote broer die weer vrolijk onder luid applaus de ziekenhuisdeuren achter zich dicht mag trekken. Dat is Goud waard, veel GOUD en dit SUCCES heeft in deze wereld veel gezichten.

Wij hadden graag goud gehad… een bredere kijk op de wereld om ons heen!

Helaas wint niet iedereen goud in deze onvoorspelbare tijd maar ik wens dat iedereen wel toe, dus gezond blijven Erik en lief zijn voor elkaar, dit keer met een extra dikke knuffel voor jou en de jouwen.