Wielerclub HHS uit Deventer wil op die manier de aandacht vestigen op de zeldzame ziekte Osteogenesis Imperfecta, oftewel O.I. Dat is een bindweefselziekte, voornamelijk gekenmerkt door zeer breekbare botten.
Dochter Aischa van één van de teamleden van HHS heeft O.I. “We hebben haar gevraagd wat ze graag wil”, zegt een woordvoerder van het wielerteam. “Toen zei ze dat ze meer aandacht voor de ziekte wil, zodat ze niet telkens hoeft uit te legen wat O.I. is. Met dat gegeven zijn we aan het werk gegaan en zo is de Aischa Gips Tour bedacht.”

Gips
Voorafgaand aan de wielertocht kunnen deelnemers een lichaamsdeel laten gipsen.  Dat gebeurt door professionals van de gipskamer van het Deventer Ziekenhuis. “Dat zullen geen complete benen of armen in het gips worden, want het moet wel veilig blijven. Maar een pols of een stuk kuit kan prima. Het gaat er vooral om dat deelnemers ervaren hoe het is om in het gips te zitten.”
Op de facebookpagina van de Aischa Gips Tour staat een filmpje waaruit blijkt hoe het idee voor gips is ontstaan. Daar vertelt de 14-jarige Aischa: “Ik heb heel vaak wat gebroken. Bij 50 keer iets breken, ben ik opgehouden met tellen. Ik zeg soms wel eens, ik heb meer röntgenfoto’s dan vakantiefoto’s.”

https://www.facebook.com/AischaGipsTour/videos/388604508311610/

Droom
Ook vertelt Aischa over haar droom. Ze wil later als ze groot is aan het werk in het ziekenhuis. Maar met haar ziekte wordt dat een hele uitdaging. Zo kan ze bij veel dingen niet meedoen, zoals gym. Ook is ze aan het eind van de dag bekaf. “Om mijn droom uit te laten komen”, zegt ze, “is er veel geld nodig. Geld voor onderzoek naar mijn ziekte.” De bedoeling is dan ook dat met de wielertocht geld opgehaald wordt voor de stichting Care4BrittleBones, een organisatie die opkomt voor mensen met O.I.

Woestijn 
Om het plan daadwerkelijk uit te voeren, zocht wielerteam HHS contact met de organisatie van de WoestijnRally in Wesepe, die al eerder geld inzamelde voor onderzoek naar O.I. . Die organisatie bouwde een evenement rondom Stijn, die aan dezelfde zeldzame aandoening lijdt als Aischa. Voor dit jaar stond eenzelfde actie op stapel voor 17 juni.

Evenement
De handen werden ineen geslagen en het heeft geleid tot een volwaardig evenement dat gehouden wordt bij ‘Het Wapen van Wesepe’. Naast de Aischa Gips Tour zijn er de WoeStijnRally per auto, een brommer- en wandeltocht. Ook is er een roofvogelshow en livemuziek van Kabaal en Nilsound. Bezoekers worden geacht uiting te geven aan het thema ‘woestijn’.

Deelname aan de rally of wielertocht kost 15 euro.  Opgeven voor de Woestijnrally kan via woestijnrallyinschrijvingen@outlook.com. Deelnemen aan de Aischa Gips Tour? Stuur dan een mail naar hethitsigespaakje@gmail.com
De opbrengst van de hele dag komt ten goede aan de stichting Care4BrittleBones. Meer informatie over de stichting is te vinden op: http://www.care4brittlebones.org

Bron: Hanzestad