De daders deden zich, zoals gebruikelijk bij WhatsApp-fraude, voor als een bekende van de slachtoffers. Hierbij werden verschillende excuses aangewend om de slachtoffers ertoe te zetten om snel een geldbedrag over te maken, denk hierbij aan bijvoorbeeld een storing bij internetbankieren. Het rekeningnummer wat de slachtoffers doorkregen was echter een katvanger.

De twee oplichters beschikten echter wel over de bankpas en de bijbehorende pincode, waardoor ze het geld vrijwel direct na storting konden opnemen. Slachtoffers raakten duizenden euro’s kwijt, één slachtoffer verloor een bedrag van maar liefst 12.500 euro. 

De rechtbank rekende het tweetal de ‘listige en gewetenloze werkwijze’ zeer zwaar aan: ‘Zij hebben louter gehandeld voor hun eigen financiële gewin en zij hebben zich nooit bekommerd om de slachtoffers. Bovendien is het algemeen bekend dat dergelijke soorten van fraude en oplichting onrust veroorzaken in de maatschappij.’  Zo is te lezen op de website van het programma Opgelicht. 

De verdachten hebben zich niet alleen schuldig gemaakt aan oplichting via WhatsApp, maar ook aan witwassen en computervredebreuk. Hoofdverdachte Ricky de H. is daarnaast bovendien schuldig bevonden aan wapenbezit, zijn compagnon Remco van V. werd schuldig bevonden aan mishandeling en het plegen van diverse inbraken. 

De mannen zijn daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s aan hun slachtoffers.