Steeds meer bedrijven hebben moeite om geschikte vakmensen te vinden. Het aantal vacatures in onder meer metaal, installatietechniek en ICT neemt toe. Tegelijkertijd daalt de instroom in het vmbo en mbo. Tijdens het werkbezoek laat gedeputeerde Eddy van Hijum zien hoe onderwijs, overheid en ondernemers in Overijssel samen werken aan het vergroten van de instroom in het technisch vakonderwijs.

Het werkbezoek start bij de Technicampus Stedendriehoek en Salland in Deventer. Technicampus is opgericht voor en door het bedrijfsleven in samenwerking met het mbo. Hier worden vaklieden opgeleid voor een technisch beroep. Leerlingen volgen lessen op de Technicampus en werken drie of vier dagen per week bij een technisch leerbedrijf.

Minister Slob maakt bij de Technicampus kennis met LOB; Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Leerlingen in het tweede jaar van het vmbo worden met LOB wegwijs gemaakt in de verschillende vervolgopleidingen en richtingen. Het BOP (Beroepen Oriëntatie Programma) doet daar nog een schepje boven op. Met virtual reality-brillen kunnen leerlingen ervaren hoe het is om een opleiding in de techniek te volgen op de Technicampus. Leerlingen worden aan de hand van deze ervaring geholpen bij het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.