Van 14 september tot 9 oktober  hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De leerlingen van ICB De Wereldwijzer, SBO De Linde, Eerste Deventer Montessorischool Lith, VSO De Linde, OBS De Hovenschool, OBS Cees Wilkeshuisschool, OBS De Dorpsschool, Vrije School De Kleine Johannes en OBS De Sleutel hebben in die weken allemaal enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk E-waste te verzamelen.

Prijsuitreiking

Op vrijdagmiddag 9 oktober stonden alle leerlingen van De Wereldwijzer in Okkenbroek op het schoolplein. In de buitenlucht – veilig vanwege Corona – kwam wethouder Rob de Geest daar de prijs uitreiken aan de 21 leerlingen van de bovenbouw die in Okkenbroek maar liefst 6239 apparaten hadden verzameld. “Dat hebben jullie geweldig gedaan”, aldus de wethouder. “Daar zijn we als gemeente Deventer heel trots op en blij mee. Door jullie zijn deze spullen niet bij het restafval terecht gekomen en kunnen er nieuwe dingen van worden gemaakt!”

Apart aanbieden elektronisch afval 

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.