De overlast door muggen ligt met name rond het natuurgebied Engbertsdijkvenen bij Kloosterhaar extra gevoelig. Jaren geleden – in 1987 – was hier sprake van een plaag, die dusdanig extreem was dat het fenomeen landelijke publiciteit trok., zo meldt RTV Oost.Recent hebben zeven dorpsraden rond Engbertsdijkvenen de noodklok geluid omdat ze een nieuwe muggenplaag vrezen. Het gaat daarbij om de dorpsraden van Kloosterhaar en de omliggende plaatsen Sibculo, Westerhaar, Bruinehaar, Langeveen, De Pollen en Geesteren. Reden vormt de grootschalige kaalslag die er momenteel in Engbertsdijkvenen plaatsheeft. In het kader van het Beheerplan Natura 2000 worden hier namelijk extra veel bomen gekapt om het 1000 hectare grote natuurgebied weer nat te maken en zo ruim baan te maken voor het hoogveen. Een perfecte broedplaats voor de mug. 

Boeren en omwonenden zijn ongerust hierover en hebben intussen voor elkaar gekregen dat er in totaal 17 muggenvallen worden geplaatst om zo de muggenpopulatie in de gaten te houden. “Dat moet via een nulmeting”, aldus Gerard Avérus, voorzitter van de dorpsraad Langeveen. De dorpsraden willen vooral cijfers om hun bevindingen te kunnen onderbouwen. “De eerste bomen zijn hier al gerooid en we hebben echt de indruk dat er hier meer muggen zijn.” 

Muggenradar.nl maakt juist vandaag bekend dat het meest beruchte exemplaar – de huissteekmug – dit jaar uitzonderlijk vroeg van zich doet zien en horen. Een maand eerder dan normaal. De weersomstandigheden – hoge temperaturen in combinatie met voldoende neerslag – blijken namelijk ideaal voor het beestje. 

“De afgelopen week nam het aantal meldingen over muggen en muggenbulten toe. Een duidelijk teken dat de huissteekmug al volop actief is. Dat is ook te zien aan het aantal muggenbulten op armen en benen van de mensen in de straat”, aldus bioloog en muggenonderzoeker Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit op Muggenradar.nl. De weersomstandigheden zijn zelfs dusdanig gunstig dat we dit seizoen mogelijk rekening moeten houden met zelfs minimaal een extra generatie muggen. De piek van de overlast is traditioneel rond juli en augustus. Via Muggenradar.nl is het mogelijk te checken waar in Overijssel de overlast het grootst is en om hier zelf melding van te maken.  Muggenradar geeft muggenhaters het advies om vooral geen met water gevulde emmers, plantenbakken en regentonnen in de tuin te laten staan.