Vrouwen voor Elkaar is een multiculturele groep vrouwen die al bestaat sinds 1994. Vrouwen uit allerlei verschillende culturen komen wekelijks bij elkaar voor verschillende activiteiten en wisselen wederzijds ervaringen en gebruiken uit. De groep wil vooral vrouwen bereiken die uit zichzelf niet zo gemakkelijk hun huis uit komen. Op het moment komen er vrouwen uit meer dan 10 culturen: Indonesië, Somalië, Thailand, Cambodja, Iran, Irak, Turkije, Hongkong, Bosnië, Venezuela en natuurlijk Nederland. De vrouwen leren van elkaars culturen en de allochtone vrouwen leren steeds beter Nederlands spreken.

“Nuran en Vrouwen voor Elkaar zetten zich al 25 jaar lang belangeloos in voor kwesties die we allemaal van belang vinden: zelfredzaamheid, integratie, persoonlijke ontwikkeling,” zegt De Bree. “Grote thema’s waar politici vaak grote woorden over spreken, en waar het dan te vaak ook bij blijft. Deze vrouwen doen het anders. Of beter gezegd, ze dóen het gewoon. Ze nemen elkaar op, ze praten met elkaar, ze hebben het gezellig, ze ondernemen activiteiten. Zo groeit hun sociale netwerk, hun taalkennis en hun zelfverzekerdheid. Zonder gedoe, zonder subsidie, gewoon met mond-op-mondreclame en soms een stukje in de krant. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat zou het natuurlijk ook moeten zijn. Maar omdat het maar al te vaak niet zo is, verdient Vrouwen voor Elkaar dubbel en dwars onze Rode Vuist.”

De Rode Vuist wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De PvdA Overijssel heeft de prijs in het leven geroepen om een persoon of instelling in het zonnetje te zetten die zich bijzonder heeft ingezet voor een mooi en sociaal Overijssel. De vorige winnaars waren Reisopera-directeur Nicolas Mansfield (2017) en Stichting Sheltersuit (2018).