Op RTV Oost is te lezen dat de man jaren geleden als medewerker productveiligheid bij Nefit er achter was gekomen dat er problemen met de ketels waren. De ketels konden in brand vliegen of dodelijke koolmonoxide uitstoten. De man kaartte het probleem binnen het bedrijf aan maar vond nergens gehoor. 

“Ik was niet helemaal in mijn doen”, aldus de man voor de rechtbank. Hij vertelde dat hij had gezien dat er een foute Nefit verwarmingsketel in de woning van zijn broer geplaatst was en werd bang dat het mis zou gaan. “Ik heb dit gedaan om mensenlevens te redden, ik ben een expert, ik weet hoe groot de kans was dat er iets met die ketel kon gebeuren.”

Gewapend met een spuitbus toog hij in april 2016 naar een café aan de Wierdensestraat in Rijssen. Hij trok een stoeptegel uit het trottoir en gooide die door een raam van het etablissement. Daarna spoot hij een brandblusser leeg en vernielde terrasmeubilair door het onder te spuiten met verf. “Het was een noodkreet”, aldus de man. “Ik wilde een officier van justitie spreken, maar ik kreeg geen afspraak. Ze wilden me niet zien. Toen dacht ik, zo krijg ik er wel een te spreken.”  

Het leverde niet op wat de Rijssenaar beoogde en een maand later belde hij met het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Als van der Steur vanavond blijft zitten en hij doet niets, en het huis van mijn broer brandt af, dan rij ik naar Joegoslavië, dan koop ik 2 AK-47’s met een kist kogels, dan rij ik in één streep langs de A12 door tot aan jullie ministerie en dan vliegen de kogels om je oren”, dreigde hij. Ook dreigde hij een bom bij het ministerie te plaatsen.  

Uiteindelijk stapte de man als klokkenluider naar de media en vorige maand kwam RTL met de resultaten van een schokkend onderzoek over de betreffende ketel.

De politierechter hield rekening met de psychische druk die de Rijssenaar ervoer. “Dit zijn hele bijzondere omstandigheden, ik heb respect voor wat u heeft gedaan en ik zie dat uw persoonlijkheid eronder heeft geleden” zei hij. De man heeft zich gemeld bij het Huis voor de Klokkenluiders. Daar heeft hij steun en een luisterend oor gevonden. Ook is hij in behandeling bij een psycholoog die vaker met de stress van klokkenluiders te maken heeft. 

De voorwaardelijke boete heeft een proeftijd van drie jaar.