Voor de drieëntwintigste keer gaat BNNVARA’s scholieren-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Middelbare scholen uit alle provincies dingen mee om een plek in de tv-finale op NPO 2 op zondagavond 9 mei. De voorrondes in Overijssel vinden plaats op donderdag 18 februari vanaf 13.00 uur. 

Door de coronacrisis is er dit jaar een andere opzet van de voorrondes. De voorronde vindt plaats via een online programma en is te volgen via Zoom. Iedere deelnemende school vaardigt twee kandidaten af voor de speechwedstrijd van Op weg naar Het Lagerhuis. Ook vindt er debat plaats met Statenleden over de impact van de coronacrisis op jongeren. 

Deelnemers donderdag 18 februari: 

Carmel College Salland – Raalte 

Vechtdal College – Ommen 

Greijdanus – Hardenberg 

Etty Hillesum Lyceum – Deventer 

Gymnasium Celeanum – Zwolle 

Het Noordik – Almelo 

Bataafs Lyceum – Hengelo 

Carolus Clusius College – Zwolle 

Twickelcollege – Hengelo 

Het Groene Lyceum – Almelo 

CSG Reggesteyn – Nijverdal  

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de Provincie Overijssel en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.