Luister hier naar het interview met Eric Whittie, gegeven op vrijdag 24 april

 

“Het is uiteraard goed nieuws dat kinderen vanaf 29 april weer ruimere mogelijkheden hebben om samen buiten te sporten indien zij – als ze 13 jaar of ouder zijn – de ‘anderhalve-meter-regel’ in acht nemen”, zegt Eric Whittie, Hoofd Opleiding Jeugd bij Go Ahead Eagles. “En ook binnen de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding staan onze jeugdtrainers en -spelers te popelen om weer het veld op te gaan om samen te trainen. Helaas hebben we moeten besluiten om de trainingen vooralsnog niet te hervatten. Aan dit moeilijke besluit liggen meerdere afwegingen ten grondslag.” 

Voorwaarden

Eén van de voorwaarden waar sowieso eerst aan moet worden voldaan, is dat de gemeente Voorst en SV Twello samen tot duidelijke protocollen komen voordat sportpark Zuiderlaan weer opengesteld kan worden. Bij die protocollen moet onder meer rekening worden gehouden met het feit dat er geen ouders langs de lijn mogen staan tijdens trainingen en dat de kantine en de kleedkamers dicht moeten blijven. 

Daarnaast ziet Whittie echter ook ongewenste bijkomstigheden als alle jeugdteams (O13, O15, O17 en O19) de trainingen weer op zouden pakken. “Als alle jeugdspelers op hetzelfde tijdstip gaan trainen, dan heb je het, inclusief stafleden, over in totaal meer dan honderd personen. En dan heb ik het nog niet eens over andere kinderen die ook gebruik maken van sportpark Zuiderlaan om hun eigen sport te beoefenen. Daarnaast kunnen wij op dit moment geen medische begeleiding voor onze jeugdspelers garanderen, omdat onze fysiotherapeuten niet aanwezig kunnen zijn.” 

Wat de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding volgens Whittie ook zeker niet over het hoofd mag zien: de Nederlandse regering hanteert ook ná 28 april 2020 nog steeds het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen. “Dat kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen”, vindt Whittie. “Het is momenteel niet wenselijk dat jeugdspelers zich in groten getale, soms van ver weg, verplaatsen richting Twello om te trainen. En al zeker niet met het openbaar vervoer, dat in de huidige tijd eigenlijk alleen bedoeld is voor mensen die in cruciale sectoren werkzaam zijn.” 

Uniformiteit en eenduidigheid

Ook de voetbaltrainingen zelf brengen de nodige praktische beperkingen met zich mee door de onderlinge afstand van anderhalve meter die op het veld gehandhaafd dient te worden. Positie- en partijspel zijn daardoor niet mogelijk voor de vier jeugdteams van Go Ahead Eagles. “Bij onze afwegingen is ook meegenomen dat we uniformiteit en eenduidigheid voor alle teams willen”, zegt Whittie. “Dus we willen niet het ene team wel laten trainen en het andere team niet. Medio mei, als de Nederlandse regering met een nieuwe update komt aangaande een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen, zullen we onze standpunten met betrekking tot het wel of niet hervatten van de veldtrainingen heroverwegen. Tot die tijd proberen we vooral de mogelijkheden te benutten die we wél hebben, zoals samen digitaal ‘thuistrainen’, individuele trainingsprogramma’s en lessen op het gebied van mentale weerbaarheid.”