“Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom investeren we als bibliotheek bijvoorbeeld in het vergroten de voorleeskennis van ouders en professionals via BoekStart. Of we lezen bij mensen thuis via de VoorleesExpress”, aldus Hetty Odenthal van de Bibliotheek Deventer. Zij is gespecialiseerd in het lezen voor jonge kinderen. “De boodschap lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet, daarom blijven we het onder de aandacht brengen. Aanhaken bij een landelijke campagne helpt daar goed bij.” 

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen taalachterstand helpt voorkomen. Van peuters en kleuters die geregeld zijn voorgelezen, heeft bijna 70% voldoende woordenschat om een goede start te kunnen maken op school. Bij de groep aan wie niet is voorgelezen is dat iets meer dan 30% (Suzanne Mol, 2010). Hetty Odenthal: “Als de achterstand niet in wordt gelopen kun je daar als volwassene last van hebben. Het lezen en het begrijpen van formele teksten is dan bijvoorbeeld moeilijk. Probeer je eens voor te stellen wat dat betekent als je medicijnen moet slikken, een belastingformulier moet invullen of een handleiding voor een machine op je werk moet lezen.” 

Prentenboek van het jaar

Tijdens de Voorleesdagen staat het prentenboek van het jaar, Moppereend, centraal. “Ik vind het een geweldig boek.” verteld Odenthal. “Om blij van te worden, ondanks de titel. De illustraties van Petr Horáček in combinatie met het verhaal van Joyce Dunbar vormen een feest van herkenning. Een steeds groter wordend wolkje boven Moppereend laat zien hoe het kan gaan tijdens een rotdag en hoe het ook weer op kan klaren. Veel mooie boodschappen in het boek om over na te praten met je kind en begrip te kweken. Want iedereen is wel eens boos of heeft te maken met iemand die zijn dag niet heeft. Begrip, en daarmee voorlezen, maakt je leuker”