ERIK VAN LUTTIKHUIZEN

Dit is de uitkomst van afspraken die gemaakt zijn om de Eredivisie aan te passen binnen de zogenoemde ‘veranderagenda’. Opmerkelijk is dat de aanpassingen, bedoeld om de kwaliteit van de eredivisie te verbeteren, een jaar eerder doorgevoerd worden dan vooraf afgesproken. De clubs op het hoogste niveau hebben dit nu besloten met het idee dat de sterkste clubs op het hoogste niveau spelen.

AANPASSING
Afgelopen jaren, tot aan dit moment, kon alleen de kampioen rechtstreeks promoveren en direct stuivertje wisselen met de nummer laatst in de eredivisie. Dit jaar was dat FC Twente die reeds eredivisionist is en vanuit de eredivisie NAC Breda die 18e werd. Vanaf het nieuwe seizoen promoveert de nummer twee uit de eerste divisie dus ook direct en degradeert de nummer voorlaatst van de eredivisie ook meteen naar het tweede niveau van Nederland.

VERSOBERT
Dat betekend voor de eerste divisie dat de play-offs hoogstwaarschijnlijk aangepast zal worden. Nu komen er veel teams in aanmerking om deel te nemen aan het ‘toetje’ van de competitie omdat er twee plekken te vergeven zijn. Omdat er komend seizoen slechts één plek is, daar er twee rechtstreeks promoveren, zullen de play-offs mogelijk versobert gaan worden.

ONDUIDELIJK
Deze manier van promotie en degradatie wordt al jaren, met grote tevredenheid, toegepast in landen als Duitsland en Engeland. Daar werkt men met dubbele promotie degradatiewedstrijden tussen de nummer drie van hun tweede niveau, tegen de nummer 16 van het hoogste niveau. Hoe dat komend seizoen in de Keuken Kampioen divisie zal gaan is nog niet duidelijk.

MAATREGELEN
Naast de promotieregeling zijn er tal van andere maatregelen afgesproken en nu vroegtijdig doorgevoerd. Zo zijn er beslissingen genomen over het speelschema en de daarbij horende agenda, plus financiële zaken zoals de verdeling van de gelden, maar ook de Europees spelende clubs die ontlast gaan worden door later in te stromen in de beker.
De evaluatie van alle aanpassingen, die dus vanaf komend seizoen van kracht zijn, vindt plaats over drie jaar.