Idee
Het idee om dit te gaan doen is al lang geleden ontstaan. ”In december 2018 is het idee bij Astrid ontstaan. Zij is daar toen mee aan de gang gegaan.” vertelt Désirée Kranenburg, een van de vier deelneemsters. ”Zij heeft toen Remke benaderd, en daarna ook Bela. Uiteindelijk ben ik er in februari/maart 2019 bijgekomen. Het team was toen compleet.”

Corona
Uiteindelijk was er van alles geregeld, tot het coronavirus kwam. ”Het was wel even een dingetje voor ons en voor iedereen natuurlijk. Er stonden namelijk een hoop leuke dingen op de planning: events, een bootpresentatie en noem het allemaal maar op. Dat kon ineens niet doorgaan.” Aldus Kranenburg. ”Het was dus even zoeken en kijken van: hoe gaan we daarmee om?”

Inmiddels zijn de vier dames uit Deventer weer volop bezig de komende maanden. ”We trainen en bewegen volop en er zijn administratieve dingen die geregeld moeten worden bijvoorbeeld de Beacon registratie en de boot op onze naam zetten.” vertelt Kranenburg. ”Het moet allemaal kloppen. Er is een enorme lijst met voorwaarden waaraan je moet voldoen. Alles wordt ook gecontroleerd door de organisatie. Ook moeten we onze trainingsuren maken en een logboek bijhouden.” vervolgt Kranenburg haar verhaal. ”We zijn ook nog druk om sponsoren binnen te halen en mensen te enthousiasmeren voor hetgeen wat we gaan doen en waarvoor we het doen.”

Race
Het team gaat een heel stuk varen. ”Wij roeien van La Gomera, de Canarische eilanden waar ook de start is, zo’n ruime 5000 kilometer over de Atlantische oceaan naar Antigua. Daar is dan ook de finish.” legt Kranenburg uit. ”We hopen het in zo rond de 50 dagen te kunnen doen. Het kan iets langer, maar ook korter duren. Het is natuurlijk afhankelijk van de wind. Op dat moment zijn de winden gelukkig wel gunstig: we hebben de wind in de rug en dat is ook wel nodig voor het type boot.”

De vier dames uit Deventer gaan niet zomaar varen, het is een soort race. ”Het is een wedstrijd: The Talisker Whisky Atlantic Challenge. Het is een jaarlijkse race van La Gomera naar Antigua waar gemiddeld zo’n 30 tot 35 groepen aan meedoen. Dat varieert van solo-roeiers tot maximaal vijf roeiers.” vertelt Kranenburg. ”Je hebt gemixte teams en heren- en damesteams van over de hele wereld.”

Op 12 december 2020 gaat de wedstrijd van start. ”Van de week kwamen we er ineens achter dat het aanstaande vrijdag, 12 juni, precies een halfjaar is tot de start. Dan komt het ineens heel dichtbij.” vertelt Kranenburg. ”Ik heb er ontzettend veel zin in als het zover is. Dat betekent gewoon dat we alles gedaan hebben wat we hebben kunnen doen en dat we rond zijn. De focus ligt dan volledig op dat laatste stuk, de laatste week in de voorbereiding naar het roeien zelf. Daar kan ik niet veel zin in hebben inderdaad.” vervolgt zij. ”Het is ook dat je denkt: Oké, we moeten dus. Er is geen weg meer terug op dat moment. Het is alleen maar vooruit.”

Doel
‘Dutchess of the Sea’ doen mee aan deze wedstrijd met een reden. ”We doen dit voor Stichting ALS Nederland en de Plastic Soup Foundation. Dat zijn onze twee hoofddoelen die we gekozen hebben.” Aldus Kranenburg. ”ALS hebben we gekozen omdat een goede bekende de ziekte heeft en hard achteruitgaat. Het is een persoonlijk doel. De Plastic Soup Foundation vonden we alle vier zo belangrijk dat we ons daar heel graag aan wilde verbinden.”

Bootpresentatie
De boot ligt inmiddels al in Deventer. Op zondag 28 juni is er een bootpresentatie. ”We kunnen mensen van alles vertellen tijdens de presentatie. Dat is dan bij Fooddock.” aldus Kranenburg. ”In verband met de coronamaatregelen hebben we een aantal shifts waar je je van te voren moet aanmelden en moet aangeven met hoeveel personen je komt. Het is een kwestie van goed de sociale media in de gaten te houden over hoe en wat.”

Voor mensen die zich nu al willen aanmelden kan dat natuurlijk ook via info@dutchessofthesea.com.

 

Luister hieronder naar het interview met Désirée Kranenburg