In de boeien geslagen 

Tot voor kort werden mensen die verward gedrag vertonen door de politie in de boeien geslagen en naar een GGZ-instelling gebracht. Sinds 1 september komt er geen politie meer, maar komen er ambulancebroeders om de patiënt op te halen, zo meldt RTV Oost.  Volgens de burgemeester van Raalte, één van de gemeenten die de nieuwe werkwijze hanteert, heeft dat voor de persoon om wie het gaat veel voordelen. “Het is natuurlijk hartstikke angstig als je in de war bent en ook nog eens in de boeien geslagen wordt en achterin een politieauto gezet. Dat is voor de patiënt echt niet goed en daarom kiezen we voor een nieuwe oplossing.” 

Nog een voordeel 

En de nieuwe werkwijze heeft nog een voordeel, vertelt burgemeester Dadema. Want de politie was aardig druk met meldingen over verwarde personen. Als agenten iemand voor onderzoek weg moesten brengen, waren de agenten daar zo twee uur zoet mee. Tijd die ze niet konden gebruiken voor andere politiezaken.  

Wel politie bellen bij gevaar 

Overigens benadrukt Dadema dat je wel de politie moet bellen als iemand met verward gedrag gevaar veroorzaakt, maar in alle andere gevallen kun je het meldpunt bellen. “Bij elk niet-pluis signaal dat iemand heeft over een geliefde of een buurman, kun je het meldpunt bellen.” Bij wat voor situaties je het meldpunt kunt bellen? “Bijvoorbeeld als je een tijdje iemand niet op straat ziet, zijn gordijnen lang dicht, of als bijvoorbeeld je vader zich wat raar gedraagt.” 

Wat is verward? 

Maar wanneer kun je iemand verward noemen? De term ‘verward gedrag’ wordt gebruikt voor mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade toebrengen. Verward gedrag kan samenhangen met een ernstige psychische aandoening, maar er kan ook sprake zijn van een verstandelijke beperking, dementie, medicijn- of middelengebruik of een ziekte als diabetes.  Vaak treedt verward gedrag op in combinatie met verlies van werk, schulden, of na een ingrijpende emotionele gebeurtenis. 

Contact met het meldpunt 

Wil je contact met het meldpunt opnemen? Als je in Raalte, Olst-Wijhe of Deventer woont kan dat op telefoonnummer 0800-8778771. Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar.  De elf gemeenten die deelnemen aan het meldpunt zijn Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Woon je niet in Deventer, Olst-Wijhe of Raalte, maar in één van de andere bovengenoemde gemeenten, dan kun je bellen met 038-4281550.