Deze 19deeeuwse kunstenaar staat bekend om zijn sfeervolle tekeningen van steden. De nieuwe aanwinst is van 17 juni tot en met 4 november te bewonderen in de tentoonstelling Deventer 1250 jaar  in Museum De Waag. 

Springer woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar reisde het land rond om schetsen te maken voor zijn stadsgezichten. Zo legde hij vele historische binnensteden vast. Vanwege zijn verfijnde techniek werd hij een vermaard schilder van stadstopografie. In Deventer is Springer wel vaker geweest. Daarvan getuigen diverse tekeningen en één schilderij.  

Springers eerste tekening van onze oude IJsselstad dateert van 1860 en toont de Stromarkt. Daarna volgde een reeks van negen schetsen van o.a. de Waag, de Drie Haringen en de Bergkerk, gemaakt in oktober 1861. Dit voorjaar zag Vereniging De Waag kans om op de veiling een grote studie van de Waag te verwerven, een tekening in zwart krijt, ook uit 1861. De collectie bevatte ook al een groot schilderij van de Waag uit 1869. 

Vereniging De Waag zet zich -dankzij de giften en legaten van haar leden- al ruim 100 jaar in voor het erfgoed van Deventer. De vereniging koopt regelmatig kunstwerken en objecten aan die van belang zijn voor de stad, om de kerncollectie te verrijken. Daarmee is zij de grootste particuliere collectioneur van Deventer.