Deze kan gedurende een periode van 3 maanden even op adem komen. De gemeente doet dit samen met woon- en zorgcentrum Humanitas en Saxion Hogeschool.

Burgemeester Andries Heidema: “Op verzoek van de gemeenteraad hebben wij uitgezocht of wij samen met partners in de stad dit konden vormgeven. Ik ben trots dat dit is gelukt voor een proefperiode van twee jaar. Deventer is van oudsher internationaal georiënteerd en wij dragen  mensenrechten een warm hart toe.

Partners

Humanitas biedt onderdak en ondersteuning en coördineert het programma van de mensenrechtenactivist. Saxion Hogeschool biedt werkruimte en begeleiding. De gemeente ondersteunt financieel en inhoudelijk. Dit moet ervoor zorgen dat de mensenrechtenactivist rust krijgt. Tegelijkertijd willen de partners kennisoverdracht en betrokkenheid stimuleren zodat er meer bewustwording in Deventer ontstaat.

Shelter City  

Deventer is de elfde Shelter City in Nederland. Justice and Peace selecteert de mensenrechtenactivisten die een noodvisum krijgen. In eigen land worden deze activisten ernstig bedreigd. In Nederland kunnen zij hun werk in veiligheid voortzetten en opleiding volgen. Daarna keren zij terug. De eerste mensenrechtenactivist komt hier in september 2018.

Evaluatie

Gestart wordt met een proefperiode van twee jaar. Daarna wordt het initiatief samen met de lokale partners en Justice en Peace geëvalueerd. Het gemeentebestuur besluit daarna over een eventuele voortzetting.