Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken. Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl 

Zwemmen in open water
Kies een zwemlocatie dichtbij huis en ga daar zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar toe. Je mag alleen gebruik maken van zwemlocaties in de natuur als je rekening houdt met de volgende regels: 

  • Vermijd drukte. 
  • Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Geef elkaar de ruimte. 
  • Betaal contactloos, dus niet met contant geld. 
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt, ook als het maar lichte klachten zijn. 
  • Volg de aanwijzingen op van personeel en toezichthouders. 
  • Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn. 

Zwemmen in rivieren en kanalen
Regio IJsselland wordt doorkruist door grote rivieren en kanalen, maar dat is geen zwemwater. Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op.  

Blauwalg komt tot bloei
Door de stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt blauwalg tot bloei. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren kan blauwalg gevaarlijk zijn. Op zoek naar meer informatie over blauwalg? Kijk op de website van WDOD.