Vlammende kostuums

Het veiligste kostuum is er een dat niet snel vlam vat. De snelheid waarmee je kleding in brand vliegt en vlammen zich over de kleding verspreiden is onder andere afhankelijk van de samenstelling van vezels en de structuur van de stof.

Plantaardige vezels, zoals katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Synthetische vezels, zoals polyester, vatten moeilijker vlam maar smelten wel in contact met vuur. Open geweven stof is gevoeliger voor vuur dan dicht geweven stof. Een aansluitend kostuum is minder vatbaar voor vuur dan wijde kleding.

Paniek tijdens carnaval

Tijdens carnaval zijn er veel mensen tegelijk op een kleine oppervlakte. Er kan paniek uitbreken, bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen. Kijk daarom altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering en EHBO-posten. 

Alcoholvergiftiging

Wees alert op mensen met een drankje teveel op. Bel direct 1-1-2 als iemand niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders. Vraag daarnaast meer informatie aan bekenden van het slachtoffer. Probeer afkoeling te vermijden en bescherm het slachtoffer met een (isolatie)deken. Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken en controleer regelmatig de ademhaling 

Op de website zijn alle tips nog eens uitgebreid na te lezen. Daar is ook een overzicht te vinden van alle optochten in de regio.