Inmiddels hebben 41 vrijwilligers zich aangemeld voor het project en zijn er al 1000 scans ingevoerd; dit staat gelijk aan 2000 bladzijden handgeschreven tekst! 

De Deventer Stadsresoluties 1566 – 1795 zijn de besluiten van het Deventer stadsbestuur, te vergelijken met de huidige notulen van het college van burgemeester en wethouders. In de resoluties is terug te vinden over welke belangrijke zaken werd gesproken in het bestuur van Deventer, welke besluiten zij namen en welke personen daarbij betrokken waren. Een hele interessante en belangrijke bron over de geschiedenis van de stad. Er is wel een probleem: door het oude handschrift en het ouderwetse formele taalgebruik zijn de resoluties niet eenvoudig doorzoekbaar en te begrijpen. 

Door middel van crowdsourcing wordt deze bron toegankelijk gemaakt. 41 vrijwilligers zijn thuis aan de slag gegaan met het ontcijferen van de oude teksten; ze bekijken de scans en typen de handgeschreven tekst over. Hierdoor zijn de resoluties straks leesbaar voor iedereen en kunnen deze op trefwoord, locatie en persoon worden doorzocht.   

Eén van de vrijwilligers die thuis aan de slag is gegaan, is Liz Rutgers, zelf woonachtig in Deventer. Zij vertelt waarom ze zich voor de pilot aanmeldde: ‘Het leek mij interessant, mooi en plezierig om te doen en vooral nuttig. Het is makkelijk te combineren met mijn werk. Je doet het namelijk vanuit huis, achter de computer. Ik vond het ook prettig dat er een cursus oud schrift aan verbonden was, waardoor je competent kon starten. Een mooie bijkomstigheid bleek dat je in de teksten vaak het verband tussen lokale en nationale geschiedenis tegenkomt, bijvoorbeeld dat de zeeprovincies vooral de vloot wilde steunen en hier in Deventer wilde men vooral de landmacht steunen en sterker maken. En ondanks het formele taalgebruik kan je bijna de spanning en machteloosheid voelen, toen de Fransen voor de stadsmuur stonden. Maar er komen ook zaken aan de orde die van alle tijden zijn, zoals het parkeren van rijtuigen voor andermans huis.   

Collega-vrijwilliger Gerrit van der Heide voegt daar aan toe: ‘Het is leuk, wordt steeds leuker en ik begin door te krijgen hoe de democratie in die tijd werkte. En omdat er toch wel veel geschiedenis in Deventer bewaard is gebleven, is het leuk dat je door de getranscribeerde straten kunt lopen. Ik zie het voor me gebeuren; een praam in de haven met turf, en denk erom, geen pijp roken.  

Er zijn nog ongeveer 10.000 scans te gaan dus Historisch Centrum Overijssel kan nog wel wat hulp gebruiken. Liefhebbers van de lokale en regionale geschiedenis en met enige voorkennis van oude handschriften kunnen zich aanmelden om te helpen met het ontsluiten van deze bijzondere bron. Aanmelden kan via www.mijnstadmijndorp.nl/app/crowdsourcing.php