CLASSSH gooit alle gebruiken van een klassiek concert overboord, behalve de inhoud. Het Orkest van het Oosten wordt in een geheel nieuwe setting gedipt. Het concept bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten: symfonieorkest, dirigent, symfonisch muziekwerk, concertzaal en dj/host. De uitwerking verschilt per stad. Aan artistieke kwaliteit wordt nooit getornd, aan ouderwetse muziekmores volop!  

Muziek in de juiste context 

“De doelgroep voor symfonische concerten vergrijst, terwijl de interesse voor klassieke muziek vanuit een jonger publiek groter lijkt te worden”, aldus Kees Meijer, directeur van het Orkest van het Oosten. Wij geloven erin dat we dit bredere publiek kunnen aanspreken, als symfonische muziek maar in een aansprekende context wordt gepresenteerd. Daarom hebben wij onze krachten gebundeld met vaste zalen en de poppodia in Deventer, Zwolle en Enschede en zijn we samen op zoek gegaan naar een nieuwe concertbeleving: symfonische muziek in de setting van een popconcert. Dj’s, drankjes, ‘opwarm’-muziek, visuals en aan het eind napraten aan de bar. Want de overweldigende impact van een goed symfonisch concert, dat gunnen wij iedereen.” 

Nieuwe klassieke ervaring 

De eerste CLASSSH geeft het Vioolconcert van Tsjaikovski een nieuw jasje. Vooraf en tussendoor voorziet een host het publiek van informatie over de muziek en het orkest door dirigent, solist en orkestleden te interviewen. Het concert begint en sluit af met een set van dj Ion Ludwig in Deventer, dj Paul van ’t Veer in Zwolle. De visuals van de Wonderboys maken de classsh compleet. In september is de CLASSSH in Enschede, met een ander symfonisch werk en met dj Bas Amro.  

Klassiek voor een breder publiek 

Het doel van CLASSSH is klassieke muziek breder toegankelijk te maken. Uit onderzoek van Merel Vercammen (2017) blijkt dat 80% van de bezoekers van klassieke concerten ouder is dan 44 jaar. Mensen jonger dan 44 jaar bezoeken de concerten niet omdat ze bang zijn dat de concerten te lang duren en ze te weinig kennis hebben. Met CLASSSH biedt Orkest van het Oosten deze mensen een klassiek concert in een voor hen herkenbare en aantrekkelijke setting.