De voorgestelde woondeal moet een versnelde bouw van tienduizenden woningen in de regio Zwolle-Deventer mogelijk maken. Apeldoorn heeft aangegeven graag aan te haken bij het plan, zo meldt RTV Oost.

Met een woondeal maakt de regio afspraken met de minister over woningbouw. Dat gaat verder dan alleen de plek en de aantallen woningen. Er worden ook afspraken vastgelegd over infrastructuur, openbaar vervoer, woonvoorzieningen, natuurcompensatie en een financiële tegemoetkoming vanuit het Rijk. 

Tijd voor andere kant 

In 2019 sloten Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en de Zuidelijke Randstad al een woondeal met de minister. Later werd op initiatief van Koerhuis ook voor de regio Arnhem-Nijmegen zo’n deal beklonken. “Nu is het tijd voor de andere kant van Oost-Nederland”, legt Koerhuis uit. 

Voor de Tweede Kamerverkiezingen vroeg het Kamerlid de minister al om in gesprek te gaan met de regio Zwolle-Deventer over zo’n deal, maar daar wilde Ollongren niet aan. Nu moet ze dat alsnog, ook al is ze demissionair. 

Een demissionair minister mag in principe geen nieuw beleid maken, en dus alleen op de winkel passen. Een woondeal valt daar onder, zegt Koerhuis. “De woningmarkt loopt door, en de woondeals lopen door. De minister moet aan de slag.” 

Nog niks concreet 

Dat de Tweede Kamer de minister nu opdraagt om met de regio in gesprek te gaan betekent nog geen zekerheid dat zo’n woondeal er inderdaad komt. Koerhuis: “Er ligt nog geen concreet voorstel uit de regio, er staat niks op papier. Het is dus te vroeg om een woondeal te sluiten.” 

Maar dat, op D66 en Partij voor de Dieren na, alle partijen in de Tweede Kamer zich er nu voor uitspreken, betekent wel iets, zegt Koerhuis. “Ja, de verwachting is wel dat de Kamer, áls er straks een deal ligt, daar dan ook voor stemt. Ja.”