Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek is gestart na informatie uit België. Dat leidde ertoe dat op 26 maart vijf woningen in Deventer en omgeving zijn doorzocht. Er is administratie in beslag genomen en ruim 15.000 euro aan contant geld. De verdachten hebben vermoedelijk in de periode van 2015 tot heden via Hawala bankieren geld naar Syrië verstuurd.

Hawala bankieren
Hawala bankieren is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De hoogte van de bedragen en de namen van personen voor wie de gelden bestemd waren, werden door de verdachten doorgegeven aan een wisselkantoor in Turkije. Deze zorgden dat het geld op de plek van bestemming terecht kwam. Eens in de zoveel tijd werd de schuld die verdachten hadden open staan bij het wisselkantoor in Turkije, vereffend.

Bankieren is alleen toegestaan met een vergunning en dat hadden de verdachten niet. Daarnaast is de verdenking dat er geld werd gestuurd aan personen die uit Nederland vertrokken om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad in Syrië, zogenoemde Foreign Terrorist Fighters. Zij zouden dit hebben gedaan in opdracht van familieleden en bekenden van de uitreizigers.

Illegale betalingsdiensten

Hoeveel geld er is verstuurd is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk in totaal om tienduizenden euro’s. Mensen die betalingsdiensten aanbieden zonder vergunning, onttrekken zich aan het financiële toezicht. Dat is onwenselijk vanwege de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering, daarom treedt de overheid hiertegen op.

De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoeken naar financiering van zogenaamde ‘uitreizigers’. Er zijn tot op heden circa 30 personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers wordt in feite de gewelddadige Jihad mede gefinancierd en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering.

Bron: RTV Oost