TRIP
Precies 40 jaar geleden, van 7 t/m 22 mei 1978, maakte Go Ahead Eagles een achteraf historische reis naar Indonesië. Van deze trip is eerder dit jaar in de krochten van de Adelaarshorst een film opgedoken. De stichting Niet te Kraken heeft deze bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle laten digitaliseren en enigszins ‘opgeknapt’. Het resultaat is een bijzondere, zo niet unieke, film.
Uit de beelden blijkt dat er niet alleen werd gevoetbald, maar dat er zeker ook tijd was voor ontspanning en sightseeing. Er werd zo te zien meer ‘getraind’ in het zwembad dan op het veld.

VOORGESCHIEDENIS
De reis was de afsluiting van een ronduit memorabel seizoen. Het seizoen namelijk dat op 30 april eindigde met de legendarische wedstrijd tegen FC Amsterdam. Go Ahead Eagles moest winnen om niet te degraderen, en deed dat ook. De aanvankelijk geblesseerde Kees van Kooten werd met alle mogelijke moeite opgelapt en viel in de rust, bij een 0-0 stand, alsnog in. Mede dankzij zijn sleurwerk scoorde Stef Walbeek twee keer en bleef Go Ahead Eagles behouden voor de Eredivisie.
Precies een week later, op 7 mei, reisde de ploeg naar Indonesië. Die reis was al eerder afgesproken en was mede een gevolg van de aanwezigheid van trainer Wiel Coerver. Die was in 1976 naar Deventer gekomen, nadat hij daarvóór bondscoach in Indonesië was geweest.

 

Unieke film ‘Go Ahead in Indonesië’ 23 mei te zien bij Deventer RTV

Met dank aan de Indonesische ‘correspondent’, de daar woonachtige Go Ahead Eagles-supporter Edwin Klok, is Niet te Kraken in het bezit gekomen van Indonesische verslagen van destijds van de wedstrijden. Die geven soms een bijzondere kijk op de wedstrijden, vanuit een ander perspectief. De pas opgedoken film zal woensdagavond te zien zijn na iedere nieuwsuitzending.

Erik van Luttikhuizen