Coronavirus maakt vrijwilligers Match & Connect nog belangrijker 

Match & Connect – een project van Humanitas en stichting Present – brengt Deventenaren en jonge vluchtelingen of vluchtelingengezinnen met elkaar in contact. Het doel is dat de Deventenaren de nieuwkomers wegwijs maken in de stad, helpen de Nederlandse taal en cultuur beter te begrijpen en simpelweg contact met elkaar hebben. Dat gaat informeel, bijvoorbeeld door samen te wandelen, te eten, te helpen met een sollicitatiebrief of schoolopdrachten. Zo zijn in circa twee jaar tijd al tientallen Deventenaren en vluchtelingen(gezinnen) aan elkaar gekoppeld. Het coronavirus maakt de vrijwilligers die dit werk doen nog belangrijker. Nu het sociale leven op een laag pitje staat, zorgen met name de vrijwilligers voor sociale contacten voor de nieuwkomers en vinden ze alsnog hun weg in Deventer. 

Training in mei voor nieuwe vrijwilligers Extra vrijwilligers voor Match & Connect blijven nodig. Humanitas en stichting Present houden daarom een nieuwe ronde trainingen voor Deventenaren die dit vrijwilligerswerk willen doen. Deze trainingen zijn op 12 mei, 20 mei en 27 mei 2021. De locatie is aan de H.G. Gooszenstraat 10 in Deventer. Inloop vanaf 19.00 uur, de training duurt van 19.15 uur tot 21.15 uur. Als de coronamaatregelen dan nog niet zijn versoepeld, wordt de training online gegeven. 

Humanitas en stichting Present hopen vooral dat mannen uit Deventer zich hiervoor opgeven, want er zijn met name jonge, mannelijke nieuwkomers die graag contact hebben met een man. 

Meer informatie en opgeven voor training 

Opgeven voor deze training kan bij Petra de Vries (stichting Present, petra.de.vries@presentdeventer.nl of 06-40263404) en Anna Claudia Wellner (Humanitas, a.wellner@humanitas.nl of 06-12738254). Wie eerst meer informatie wil, kan ook contact opnemen met Petra of Anna Claudia. Meer informatie staat ook op https://stichtingpresent.nl/deventer/matchconnect/ 

Match & Connect in de praktijk: Rozana & Floor, Ayda & Breisy 

Twee voorbeelden van hoe belangrijk Match & Connect is, zijn de koppels Rozana & Floor en Ayda & Breisy. Zo hielp Floor Rozana met een schoolopdracht voor biologie vol moeilijke woorden. “Een dag nadat ze die opdracht moest doen, vroeg ik in een appje wat de leraar had gezegd en toen zei ze dat bijna alles goed was. Ze was superblij en ik werd er blij van dat ik haar met zoiets kleins echt help. Ook verbreid je je kennis. Je leert zoveel over een andere cultuur en dat is echt inspirerend”, aldus Floor. Ze helpt Rozana die sinds kort 15 jaar is en wel een bijbaantje wil, ook daarmee op weg.

Rozana: “Een maatje helpt heel goed. Floor helpt met moeilijke dingen, met mijn vragen en kan afleiding geven. Ik kan met haar serieus zijn, maar ook gewoon relaxen en niks doen eigenlijk. Ik vind het heel fijn. Veel zaken zijn moeilijk voor mij, omdat ik nog niet heel goed Nederlands spreek. Ik kan dan niet aan iemand een vraag stellen, waardoor ik niet weet wat iets betekent of wat ik moet doen. Zonder Floor zou het op school ook veel moeilijker gaan.” 

Het contact met Breisy helpt Ayda door deze lastige tijd van de pandemie. “Ik vind Match & Connect echt goed, het is fijn om Nederlands te leren en gezellige activiteiten te doen. Als je je eenzaam voelt, is het fijn om met iemand te kunnen praten.” Minstens zo waardevol is het voor Breisy. “Ik raad andere Deventenaren zeker aan dit te doen. Het is sowieso leuk om een nieuwe cultuur te leren kennen. In het proces leer je ook jezelf beter kennen. Met Ayda afspreken helpt mij ook stress weg te werken, omdat het zo gezellig is. Minder stress en meer gezelligheid!” 

Match & Connect wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van het de gemeente Deventer.