Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn.  

In 10 van de 25 Overijsselse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Enschede (+103,9%), Olst-Wijhe (+100,0%), en in Kampen en Zwolle (beide +50%). Rijssen-Holten is de enige gemeente binnen Overijssel waar het tarief per persoon per nacht juist daalde. Hier betalen toeristen momenteel 11,1% minder toeristenbelasting dan vorig jaar. In de overige 14 gemeenten bleef het overnachtingstoeslag gelijk.

Ondanks de verhoging naar gemiddeld €1,28, zijn toeristen in Overijssel relatief voordelig uit. Het landelijke gemiddelde is namelijk €1,93 per persoon, per nacht. In Overijssel varieert de toeristenbelasting van €0,71 in Oldenzaal naar €2,65 in Enschede. Borne is de enige gemeente in Overijssel waar helemaal geen toeristenbelasting wordt geïnd.

Ter vergelijking: in Amsterdam betalen toeristen de meeste toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs: €10,89. Ook in Ouder-Amstel (€7,90) en Landsmeer (€7,89) valt de toeristenbelasting erg hoog uit.