Het Metrostation is een installatie van kunstenaar Willem de Haan. De installatie maakt deel uit van de promotie van ‘Kunstlijn Oost’, een nieuw initiatief van een aantal kunstorganisaties in Oost-Nederland, waaronder het Kunstgemaal (Bronkhorst), Kunstenlab, Kunstvereniging Diepenheim, Museum MORE (Gorssel) en Musea Zutphen.

Met de plaatsing van het Metrostation van kunstenaar Willem de Haan in de openbare ruimte rondom deze culturele instellingen wordt aandacht gevestigd op hun promotionele samenwerking. Hiermee willen zij bezoekers attenderen op de rijkdom aan verschillende culturele instellingen in Oost-Nederland die op enkele kilometers van elkaar te vinden zijn, omgeven door een prachtig landschap. Binnen deze samenwerking verschijnt een informatieve folder met fiets- en autoroutes en op de websites van alle deelnemers kunnen bezoekers meer informatie vinden over Kunstlijn Oost. Zo kan een leuk dagje uit vol kunst en cultuur gepland worden.

Het Metrostation veroorzaakt een vervreemdend effect op iedere locatie waar het geïnstalleerd wordt. Bezoekers worden uitgedaagd interactie aan te gaan met het kunstwerk en het gevoel van vervreemding en ontregeling dat zij zullen ervaren te onderzoeken. De kunstenaar maakte het metrostation eerder dit jaar in opdracht van Kunstenlab voor de kunstfietsroute Kunst van hier tot Ginder.