De geschiedenis van Deventer Koek gaat terug tot in de Middeleeuwen. Al in 1417 legde het stadsbestuur strenge regels vast voor de bereiding van de koek. Iedereen die meehielp bij het bakken moest een eed afleggen op het stadhuis. Alleen meester koekbakkers mochten de koek bakken. De houdbaarheid van de koek maakte export naar verre oorden mogelijk en de lekkernij uit Deventer werd een belangrijk handelsproduct in de bloeiende Hanzetijd. Aan het einde van de zeventiende eeuw werden er vanuit de ‘Koekstad’ maar liefst 700.000 koeken per jaar verscheept.

Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar in Museum De Waag geeft een boeiend overzicht van zes eeuwen Deventer Koek. De tentoonstelling vertelt over het koekbakkersgilde, brengt de Koekstad weer tot leven en toont naast de prachtige verpakkingen en reclames ook de culinaire mogelijkheden van de kruidkoek. Het laat zien hoe een eeuwenoude koek in de loop van zeshonderd jaar uit kon groeien tot het handelsmerk van de stad.

Deventer Koek op de kaart

Deventer Koek is naast een lekkernij en handelsproduct ook een culinair ingrediënt voor koks gebleken. In het kader van de tentoonstelling Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar hebben chef-koks in Deventer recepten samengesteld met Deventer Koek die tijdens de looptijd van de tentoonstelling op het menu staan. Speciaal ontworpen receptkaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemende restaurants in Deventer en in Museum De Waag zodat bezoekers ook zelf aan de slag kunnen in de keuken met Deventer Koek. Deelnemende restaurants zijn: ’t Arsenaal, Restaurant Boas, Restaurant Bouwkunde, Bar & Keuken De Buren van Schimmelpenninck, Chez Antoinette, De 7de Hemel, Engel & Bengel,  Goesting, Hans & Grietje, Huis Vermeer, Restaurant Keizerskroon, Sjampetter en Sandton IJsselhotel.

Informatie

Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar is een productie van Deventer Verhaal en mede mogelijk gemaakt door 1250 jaar Deventer, …InDeventer, Gemeente Deventer en Continental Bakeries. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 juni in Museum De Waag. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en elke zondag wordt er een instaprondleiding aangeboden om 14.00 uur. In het museum is naast de audiotour voor in de tentoonstelling ook de speciale Koekwandeling van VVV Deventer verkrijgbaar. Museum De Waag biedt tevens een audiotour aan door de binnenstad via een bijbehorende app. Deze tour verbindt het  bezoek aan het museum met de vele historische bezienswaardigheden in de stad.