WW-uitkeringen Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen 

Eind februari 2019 verstrekt UWV 9.068 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,8% (-169 uitkeringen). Dat is iets minder dan de landelijke daling van 2,0%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 22,2%, oftewel 2.593 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-17,0%). 

Aantal WW-uitkeringen in Twente daalt 

Eind februari 2019 verstrekt UWV 9.634 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,5% (-148 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke daling van 2,0%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 21,1%, oftewel 2.583 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-17,0%). 

WW-uitkeringen in Regio Zwolle nemen af 

Eind februari 2019 verstrekt UWV 7.796 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,4% (-110 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke daling van 2,0%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 22,2%, oftewel 2.221 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-17,0%). 

Uitgelicht: tekorten in de zorg bieden kansen voor werkzoekenden 

De afgelopen jaren groeiden de banen in de zorg. Dit is ook terug te zien in het aantal WW-uitkeringen vanuit de sector zorg & welzijn in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Deze daalden het afgelopen jaar zelfs sterker dan gemiddeld. Steeds meer werkgevers in de zorg kampen met moeilijk vervulbare vacatures. De tekorten spitsen zich toe op zorgprofessionals op mbo-niveau 3 en hoger, zoals verzorgenden en verpleegkundigen. Werkzoekenden kunnen profiteren van goede kansen op werk in deze beroepen. Ook voor beroepen tot mbo-niveau 3 nemen de kansen toe. 

Zorginstellingen werken samen met UWV, gemeenten en andere partijen om werkzoekenden te werven en te scholen voor de zorg. Bijvoorbeeld het leer-werktraject in Regio Zwolle voor verzorgende IG en medewerker maatschappelijk zorg. Dit leer-werktraject geeft mensen vanuit een uitkeringssituatie de kans zich te laten omscholen naar een baan in de zorg. Nieuwe medewerkers volgen een opleiding van gemiddeld twee jaar en krijgen bij een werkgever een leer-arbeidsovereenkomst aangeboden. Als ze de opleiding met een diploma afronden, hebben ze zicht op een vaste aanstelling.In de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe vond een informatiemarkt plaats voor iedereen die geïnteresseerd is in leren en werken in de sector zorg & welzijn. Zij kregen informatie over opleiders, werkgevers en vacatures in de zorg. Daarnaast stond een kennismaking met regionale werkgevers op het programma. In Twente is er ook een informatiemarkt, gericht op thuiszorghulp. Deze bijeenkomst vindt op vrijdag 22 maart plaats voor mensen die graag aan de slag willen als huishoudelijk medewerker in de thuiszorg.