Aanleiding

De aanleiding van de wapeninleveractie die begin deze week startte, is het aantal geweldsincidenten de afgelopen tijd in regio IJsselland. De wapens kunnen worden ingeleverd op politiebureaus in Zwolle, Deventer, Steenwijk, Raalte, Kampen, Ommen en Hardenberg. Daar staan sinds maandag speciale kluizen klaar, waarin wapens kunnen worden gedeponeerd. Gedurende deze actieweek kunnen de eigenaren dit doen zonder het risico te lopen dat ze strafrechtelijk worden vervolgd.

De politie Overijssel meldt op Twitter de tussenstand: tot nu toe zijn er 71 vuurwapens, 20 sabels, tientallen steek-, slag- of stootwapens en enkele kilo’s munitie ingeleverd.

Vuurwapens 

Voor vuurwapens geldt een andere aanpak. Eigenaren moeten een afspraak maken via de telefoon. Een agent in burger zal in een onherkenbaar voertuig op een afgesproken tijdstip het vuurwapen op komen halen. De agent noteert bij het ophalen de NAW-gegevens van de eigenaar.

Vuurwapens kunnen niet anoniem ingeleverd worden omdat de politie de wapens wil onderzoeken en uitzoeken of de vuurwapens gebruikt zijn bij eventuele misdrijven.