Die vragen staan centraal tijdens de challenge voor Overijsselse studenten. Ze worden door de provincie uitgedaagd om, samen met mede-studenten, hun ‘beste bordje’ in te dienen: een hoofdmaaltijd gemaakt van door henzelf gekozen streekproducten. Daarmee maken ze kans op de hoofdprijs van €1.000,-.

Voor het indienen van #mijnbestebordje www.overijssel.nl/studentenchallenge  ontvangt een groep studenten € 10,- per persoon als onkostenvergoeding om de lokale producten te kopen. De groep studenten met het winnende recept voor een hoofdmaaltijd van regionale ingrediënten maakt kans op de hoofdprijs van maximaal  €1000,- (€ 100,- per persoon voor maximaal 10 personen). De inschrijving is geopend tot 15 november 2021.   

Challenge loopt tot 15 december  

Na inschrijving en bevestiging van deelname hebben de studenten tot 15 december tijd om hun inzending in te dienen. Daarna beoordeelt een jury de inzendingen. De challenge #mijnbestebordje voor studenten wordt afgetrapt tijdens de landelijke Dutch Food Week die plaats vindt van 9 tot en met 16 oktober en waarvan de provincie Overijssel een partner is. Er zijn drie challenges.  

Naast die voor studenten was er in september de challenge voor (V)MBO leerlingen over voedselverspilling. Winnares werd Sanne ter Horst https://www.overijssel.nl/onderwerpen/economie/circulaire-economie/nieuws-circulaire/@Qe9/receptenchallenge-voedselresten-leerlingen-vmbo/  

Later dit jaar volgt een challenge voor gezinnen over het thema eiwitten.  

Stilstaan bij keuze voedsel  

De provincie Overijssel wil met #MijnBesteBordje Challenge MijnBesteBordje – Provincie Overijssel inwoners van de provincie uitdagen om stil te staan bij de keuzes die ze maken voor voedsel. Want daarmee hebben we een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld het eten van lokaal geproduceerd voedsel vaak duurzamer. Bijvoorbeeld door de kortere transportlijnen. Daarnaast houdt de boer die voor de lokale markt produceert meer geld over om te investeren in duurzame manieren van landbouw en ontstaat zo een mooier landschap met meer biodiversiteit.