Naast Deventer zijn er ook studentenhuizen in Amsterdam, Leiden, Delft, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht die mee doen aan de wedstrijd. Na vijf maanden energie besparen wordt begin april 2018 de winnaar bekend gemaakt.

Studentenhuizen die meedoen worden voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters, die gekoppeld zijn aan een website en een app. Hiermee kunnen de bewoners continu hun eigen energiegedrag bekijken en het energiegedrag van hun tegenstanders inzien. Voor de start van de wedstrijd kregen de deelnemers een workshop en een startpakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met een energiemeter. Elke maand heeft een centraal energiethema. De studenten kunnen leuke prijzen winnen, zoals een maandprijs, een prijs voor het leukste filmpje en natuurlijk: de hoofdprijs. Het thema voor de maand november is: Houd de warmte binnen.

Met de energiemeters worden studenten die ‘mee-racen’ zich bewust van hun energieverbruik. In veel huizen wordt onnodig stroom verbruikt, zoals sluipstroom. Deze stroom lekt weg door apparaten aan te laten staan, terwijl je ze niet gebruikt. Het uiteindelijke doel van dit project is dat de studenten bewuster worden van hun energieverbruik en dat zij op hun beurt anderen bewust maken.
In 2012-2013, het eerste jaar van de wedstrijd, werd gemiddeld 27% energie bespaard. Vier jaar later was dat bij diezelfde huizen uit dat jaar zelfs nog verbeterd naar 37,2%,

Vorig jaar werd met deze race maar liefst 21 procent aan stroom en gas bespaard door alle deelnemers. De winnaars bespaarden in slechts vijf maanden 255 euro per persoon.
Ook op de lange termijn heeft de race effect. In 2012-2013, het eerste jaar van de race, bespaarden de studenten samen 27 procent op hun energiegebruik. Vier jaar later, was het energiegebruik in diezelfde huizen zelfs nog verder afgenomen naar 37,2 procent, zonder dat zij hierbij nog werden gemotiveerd door deelname aan de race. De Student Energy Race blijkt dus een goed middel om studenten blijvend meer bewust te maken van hun energiegebruik. Ook vergeleken met andere energiebesparingsprojecten laat de Student Energy Race een bijzonder hoog rendement zien.

De race en de deelnemers zijn te volgen via de Student Energy Race Facebook-pagina. Hier zijn ook tips en tricks te vinden voor mensen die graag eenvoudig op hun energierekening willen besparen en het beste met het milieu voorhebben.