Lege Stoelen

Jongeren hebben zich de afgelopen tijd verdiept in de geschiedenis van Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit deden zij onder leiding van theatermakers Marjan Barlage en Sassan Saghar Yaghmai. Ze spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd.  Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormden samen met ander bronmateriaal de basis van de straatperformance Lege stoelen.

 

 

“Heden Avond: Lola Blau”

“Heden Avond: Lola Blau” gaat over een jonge Joodse actrice, die na de annexatie van Oostenrijk door nazi Duitsland in 1938 naar de Verenigde Staten vlucht om daar carrière te maken. Op Broadway en in Hollywood wordt ze een gevierde show-ster, maar alcohol, drugs, eenzaamheid en heimwee spelen haar parten. Wanneer Lola Blau na de oorlog terugkeert naar haar vaderland, merkt ze dat de mentaliteit van de mensen weinig veranderd is.

De voorstelling over een zangeres die na 21 jaar afwezigheid weer in haar vaderland speelt, is soms uitgelaten en vrolijk, soms frivool, dan weer woedend en uiteindelijk melancholisch.