ERIK VAN LUTTIKHUIZEN

Woudsma was zoon van een sterke doelman uit Nijverdal en debuteerde bij het lokale DES. Eenmaal in De Adelaarshorst blonk Woudsma uit op het middelveld, als sierlijke dirigent stond hij ook wel in de belangstelling van onder meer Feyenoord, maar Woudsma bleef Go Ahead Eagles trouw tot aan zijn 31ste toen hij naar Nijmegen toog om zijn betaald voetbalcarrière af te sluiten als laatste man. Daarna toog hij weer naar zijn Nijverdal om bij De Zweef definitief af te sluiten.

Wim Woudsma is een clubicoon, speelde 446 duels in het rood-geel, net wat minder wedstrijden dan Oude Wesselink. Woudsma speelde ze in een periode dat spelers nog trouw bleven aan een club, niet zwichten voor geld of roem in een andere stad. Dertien seizoenen maakte Woudsma vol in Deventer. Woudsma was een stille, een genieter die altijd wilde spelen. En dat deed ie in Deventer, hij was veelal de eerste die op het formulier stond.


(De foto toont Wim Woudsma aan de rechterzijde en John Oude Wesselink links. In het midden tegenstander Ruud Geels, overigens ook Oud Eagle)

Het was de fase dat ik als ukkie veel naar trainingen kwam kijken en enorm opkeek tegen Woudsma. Hij was destijds de dirigent op het middenveld. In een periode dat ik genoot van sierlijke voetballers als Wim Balm, Arthur Hoyer en natuurlijk Wim Woudsma. Vanuit een opdracht op school besloot in Woudsma te interviewen, het allereerste interview wat ik ooit afnam. Ik had mij goed voorbereid, vragen op papier gezet en de nacht er voor had ik niet geslapen.

Poep nerveus liep ik na een training mee op met enkele spelers, het kostte me minuten voordat ik het Woudsma uiteindelijk durfde te vragen en hij wilde! Met zijn hand op mijn schouders stelde ik trillend mijn vragen. Hij beantwoorden ze allen geduldig terwijl ik meeschreef. Negen maal in Oranje, de onder 19 zeg maar, debuut tegen Bulgarije als ik het nog goed heb. Zijn debuut in rood-geel tegen Feyenoord, Jo Körver ging er destijds af en Wim Woudsma kwam er in.

Eigenlijk was er één echte goede vraag: “Wat vond u van het interview?” Woudsma was goudeerlijk en vertelde mij dat ik erg mijn best had gedaan, maar dat het allemaal wel standaard vragen waren. Alles was na te zoeken en geen enkele vraag was eigenlijk persoonlijk, tot die laatste. Ik was teleurgesteld maar liet het niet merken.

Maar eigenlijk leerde Woudsma me wel wat de essentie is van interviewen en tot aan de dag van vandaag denk ik er vaak aan terug. Geen standaard vragen, maar proberen iets persoonlijks mee te pakken. Ondertussen ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik vaker spelers mag interviewen en probeer het ontspannen te doen zonder vooraf verzonnen basisvraagjes, bedankt daarvoor meneer Woudsma!

Wim Woudsma was ongeneeslijk ziek en overleed op 61 jarige leeftijd. Deventer RTV wenst alle nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.