Het aantal overledenen in Nederland is wederom gestegen. De meest opvallende ontwikkeling in 2018 was het hoge aantal overledenen van januari tot april. Een direct gevolg van de langdurige griepepidemie in de winter van 2017 en begin 2018. In 2019 begint het jaar voor de derde keer op rij met een stijging van het aantal overlijdens door de griepepidemie.  
  
Overijssel telde in 2018 1151373 inwoners, waarvan 171917 eenpersoonshuishoudens. 19% van de inwoners heeft een leeftijd boven de 65. Zeven op de tien Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Om een uitvaartverzekering uit te keren is het noodzakelijk om een begunstigde, vaak de opdrachtgever van de uitvaart, te benoemen. Het is aan te raden om een begunstigde in leven al te kiezen en deze vast te leggen in uitvaartwensen.  
  
“Persoonlijk zie ik geen trend in de moeilijkheid om een opdrachtgever te vinden voor een eenzame ouderen”, zegt uitvaartverzorger Robert Schepers. “In tegendeel. Er staat in de regio Zwolle bijna altijd wel iemand op. Een neef, een verre nicht, een mantelzorger die de taak van opdrachtgever op zich wil nemen. Een verklaring heb ik er niet voor. Misschien kijken we hier meer naar elkaar om dan in andere regio’s, maar dat kan ik niet goed bepalen, omdat ik vooral weet wat er in mijn regio speelt.” 
  
In 2018 is het aantal crematies landelijk gestegen met 1 procent naar 65 procent. De meeste crematies vonden plaats in Zuid-Holland. De provincie waar de meeste mensen kozen voor een crematie is Limburg met 87 procent gevolgd door Drenthe (79 procent) en Utrecht (75 procent). Begraven is in Zeeland (46 procent) en Friesland het meest in trek (44 procent).