Onder toeziend oog van de curatoren Anikó Ouweneel en Arent Weevers van ‘Art Stations of Cross’ werd vrijdag 14 februari het sculptuur Montagna Fontana in het plantsoen bij de Bergkerk geplaatst. Dit gebeurde door Kuiphuis kraanverhuur. Wilmer Neelis – student Archeologie Saxion – was er ook bij. Hij gaat onderzoek doen naar de vergeten armengraven rondom de Bergkerk. Op de onderstaande video is het proces te zien van de plaatsing.

Montagna Fontana

Ans Hey (1932 – 2010) is de kunstenares die dit sculptuur heeft gemaakt. Ze tekende en maakte aanvankelijk keramisch werk. Maar vanaf begin de jaren 70 was ze vooral als steenbeeldhouwer actief. Ze was lid van de Nederlandse Kring van beeldhouwers en Beroepsvereniging van Beeldende kunstenaars.  Haar zoon Josef en voormalige medewerker Richard van Drie zorgden ervoor dat het sculptuur precies op de juiste manier werd geplaatst zoals Hey dat voor ogen had. Het sculptuur is de 14e statie – de graflegging van Jezus- en is het slotkoord van de kunstzinnige pelgrimage.

‘Art Stations of the Cross’

Een kunstroute die de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Deventer voert. De oude traditie van het lopen van de kruisweg krijgt een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties. Ze openen hun deuren voor videobeelden, sound scapes, foto’s, installaties of beeldhouwwerken.

Deze moderne kruiswegstatie is te bezoeken van woensdag 26 februari tot en met zaterdag 11 april van woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 16:00. De start van de route is in de Lebuinuskerk, maar is ook te volgen door de kaart op deze website. De opening vind plaats op 26 februari om 17:30 in de Lebuinuskerk en zal worden verricht door wethouder Carlo Verhaar.

 

Video plaatsing Montagna Fontana