Deventer kent een 8-tal verenigingen die aangesloten zijn bij de federatie Deventer carnaval. Elke vereniging heeft hun eigen prins of prinses en daarboven regeert de stadsprins. De stadsprins bezoekt altijd alle evenementen van de verenigingen en die van de federatie (Federatie Deventer Carnaval). Daarnaast onderhoudt de stadsprins warme contacten met de omliggende dorpen en steden en soms zelfs met het buitenland.

Baas van Deventer

De stadsprins Hanze XXIII is Wilfred Rumpf. Hij werd op 26 oktober gekozen en is de 23e stadsprins. In het dagelijks leven is hij geen onbekende in het carnaval in Deventer. Rumpf was namelijk in het verleden prins geweest bij de carnaval vereniging ”De Zingende Fles”. Hij is dan ook meer dan trots dat hij dit jaar de sleutels mag ontvangen van de gemeente Deventer en even de baas mag zijn.

Op vrijdag 21 februari om 20.00 uur zal mogelijk burgemeester König de verantwoordelijkheid van de stad overdragen aan de stadsprins. Dit gebeurd door het overdragen van 5 sleutels van de bekendste stadspoorten die Deventer in het verleden rijk was. Ook de naam van de stad Deventer zal dan veranderen in Stokvissengat.

‘t Hof van Colmschate

Na het officiële deel op het gemeentehuis is er een gezellig feestje in ‘t Hof van Colmschate. Hier zullen verschillende artiesten op het toneel komen, waaronder de bekende zanger Stef Ekkel. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar.

De stadsprins zal de rest van de dagen overal opduiken om met de andere carnavalisten te genieten van de gezellige en feestelijke activiteiten.