De eerste kookworkshop met stadsnoten vindt plaats op donderdag 25 oktober, van 14.00 – 16.00 uur, bij de Ulebelt. We maken onder andere een spread met hazelnoten en wilde kruiden, en notenbonbons. Kosten: € 5,- voor volwassenen, € 3,- voor kinderen tot 12 jaar. Er kunnen maximaal 10 mensen meedoen. Aanmeldingen: noten@landenkeuken.nl 

Bij gezonde voeding hoort elke dag een handvol noten. Geen straf, want bijvoorbeeld walnoten en hazelnoten zijn heerlijke tussendoortjes of ingrediënten voor allerlei zoete of hartige gerechten. Nóg mooier is dat walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes zo maar overal in en rond Deventer groeien. Voor wie goed kijkt. Stichting Land & Keuken en De Ulebelt gaan de komende tijd met Deventenaren op zoek naar notenbomen en –struiken. Waar staan ze? Wat voor lekkers kun je allemaal met noten maken? Waar kunnen we nog wel wat extra notenbomen en –struiken gebruiken? 

Walnotenbomen, hazelaars en tamme kastanjebomen helpen er voor zorgen dat Deventer een mooie, groene stad is. Bovendien bieden ze een thuis voor vogels, insecten, eekhoorns en andere wilde dieren en planten. En dan leveren ze ook nog eens smakelijke voeding, voor mens en dier. Met de campagne Stadsnoten vragen Stichting Land & Keuken en De Ulebelt aandacht voor de notenbomen en hun producten. Zodat de waardering voor het groen in de stad nog verder groeit en er nog meer van wordt genoten, op allerlei manieren. 

Deventenaren, jong en oud, die ergens in de buurt hazelaars, notenbomen of tamme kastanjes weten te staan, wordt gevraagd dat te laten weten, zodat ze in kaart kunnen worden gebracht. 

Ook verwelkomt de organisatie ervaringen van bewoners: Is het een mooie boom of struik? Raap je zelf wel eens noten? Wat doe je er dan mee: uit het vuistje eten of bewaren voor winteravonden bij de kachel? Bijdragen kan ook in de vorm van foto’s of tekeningen van bomen, noten, struiken of gerechten, per mail of via Facebook. Die gebruiken we dan, om anderen te inspireren. Meer informatie en aanmeldingen: via noten@landenkeuken.nl. Zie ook de Facebookpagina Stadsnoten. 

De campagne Stadsnoten is een initiatief van de Stichting Land & Keuken, die zich inzet voor lekker en gezond eten en drinken uit een mooi landschap, vol natuurlijke rijkdom. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met natuur- en milieucentrum De Ulebelt en mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en Stichting Mens en Groen.