Maar bovenal gaat het om de vraag: Wat kunnen wij, als Deventenaren, zelf doen om onze binnenstad duurzamer, klimaatbestendiger en vitaler te maken? 

Dinsdagavond 29 oktober a.s. 20.00 uur vindt in Grand Café ’t Lokaal (voormalige Latijnse school) het zevende Deventer Stadscafé plaats, waarin de klimaatverandering voor de Deventer binnenstad centraal staat. 

Lokale initiatiefnemers pitchen hun ideeën om hier een bijdrage aan te leveren. Voor het beste initiatief is er een stadscheque te winnen met een waarde van €2.500, te gebruiken om de realisatie van het idee een stap dichterbij te brengen. 

Een onafhankelijke jury beoordeelt de gepresenteerde ideeën en beslist wie er aan het eind van de avond met de stadscheque naar huis gaat. De jury bestaat uit: Daan Joseé (Architectenbureau Kristinsson, Deventer), Loes ten Anscher, beeldend kunstenaar en Frans Holleman (bpd – bouwfonds property development, Hoevelaken). 

Het Stadscafé D7 wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel, in samenwerking met de provincie Overijssel. Het stadscafé wil alle belanghebbenden voor een leefbare binnenstad een platform bieden en samenbrengen. Met als doel het in beweging brengen van de stad, zodat deze zich voortdurend aanpast aan veranderende omstandigheden. Dat is goed voor de economie en het klimaat, maar ook voor de leefbaarheid, de voorzieningen en de aantrekkingskracht van Deventer als stad. 

Pitchers  

 1. Fieke Payens en Ramon Postma, bewonersgroep Hof van AdwaitaVergroenen, Verduurzamen, Verbinden entree en binnentuin Hof van Adwaita 
 1. Nicole Rave, NMBC, bewonersgroep Nieuwe Markt: Vergroenen van de buurt 
 1. Marlinde van den Berg, Klimaatstaker en actief bij Extinction Rebellion: Aandacht en zorg voor de toekomst van onze aarde 
 1. Evert Alink & Freekje Vervoord, bestuursleden St. Vogeleiland: Het Vogeleiland als groene oase voor de binnenstadbezoeker 
 1. Platform ‘Deventer Stroomt’: Oproep om mee te werken aan een klimaatbestendige binnenstad  
 1. Jorien Vermeer: Duurzame Fashion Week 
 1. Sjoukje Bouwman: Wie denkt mee over een duurzame binnenstad?  
 1. Rob te Wierik, exploitant hotel In ’t Huis van Deventer: Klimaatbestendige hoteltuin ‘In ’t Huis van Deventer’  

Terugblikken: Wat is er gebeurd na het winnen van een stadscheque? 

 1. Edwin van Strate/ Tauw: Op zoek naar Regenwaterambassadeurs 
 1. Thierry van Voorst tot Voorst/directeur Centrumgarage: Smidsgang, verbeteren entree naar de binnenstad 
 1. Nico Joosting Bunk en Lieke Kooijman/Artnic, Deventer Puzzelmarathon 

Muziek 

De muzikale omlijsting van Het Stadscafé wordt deze avond verzorgd door Jonneke Siebrand. Performer, muzikant, spreker en entertainer. Aanstekelijk vrolijk, energiek en verrassend creatief. Jonneke brengt een boodschap op eigenzinnige wijze.  Ze reageert ad rem en voelt op subtiele wijze haar publiek aan de tand. Haar humor is ontwapenend. Sprankelend en meegaand weet ze de juiste toon te vinden. 

Klimaattafel 

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) stelt voor dit Stadscafé de Klimaattafel beschikbaar. Langdurige perioden van droogte worden steeds vaker afgewisseld met hevige buien. Nederland en ook de binnenstad van Deventer krijgt er de komende jaren vaker mee te maken. Het is het gevolg van de opwarming van de aarde. Met behulp van de Klimaattafel wordt inzicht verkregen op welke wijze we natte voeten kunnen voorkomen. 

Wilt u ook uw idee voor een duurzame en vitale Deventer binnenstad pitchen en hiermee een stadscheque van € 2.500,- winnen? Neem contact op met Architectuurcentrum Rondeel, tel 05 70 61 19 01 of mail naar info@rondeeldeventer.nl 

Praktische informatie 

Locatie : Grand Café ’t Lokaal (voormalige Latijnse school), Grote Kerkhof 6
Inloop : vanaf 19.30 uur
Aanvang : 20.00 uur
Moderator : Wilma Mensink 

 

Vrije entree, iedereen welkom!