Trots verteld oprichter Ruben Koning over ‘zijn’ stichting Kisiwa dat al jaren actief is in Kenia. “De afgelopen maanden zijn wij op kantoor en in het veld druk geweest met de voorbereidingen voor de uitbreiding van het voedselprogramma in Kenia. Dat willen we graag uitbreiden de komende jaren naar een nieuwe regio in Kenia.”

AMBITIE
Die onbegrensde ambitie van Ruben kent een voorzichtige start van dat nieuwe project: “We zijn begonnen met een papprogramma op een nieuwe basisschool. We zouden dit goedkope papprogramma graag uitbreiden naar het volledige voedselprogramma en gaan de komende maanden op zoek naar de benodigde structurele donateurs.”

RADIO INTERVIEW
Ruben Koning was afgelopen donderdag te gast in het actualiteiten programma Actueel Nieuws bij Deventer Radio. Luister via onderstaande linbk naar het interview dat Riuben had met presentator Erik van Luttikhuizen van DeventerRTV.

BASIS VOOR BETER BESTAAN
Veel kinderen in Kenia leven in verschrikkelijk armoedige situaties. Meestal hebben ze geen enkele hoop en verwachten ze dat hun toekomst niet veel beter zal zijn dan die van de mensen om hen heen. Via het voedselprogramma van Stichting Kisiwa krijgen op dit moment ruim 900 kinderen iedere dag een warme maaltijd op de basisschool. Zo hebben de kinderen toegang tot onderwijs en wordt de basis gelegd voor een beter bestaan. Stichting Kisiwa wil haar voedselprogramma in Kenia graag uitbreiden naar een regio waar de nood het hoogst is en waar ons voedselprogramma de beste impact kan hebben.

HET VLIER
Uit onderzoek, in samenwerking met vwo 6 leerlingen van Het Vlier te Deventer, is gebleken dat inwoners in het gebied Mutomo in de regio Kitui zwaar gebukt gaan onder structurele droogte en armoede. Er is geen werk waardoor inwoners sterk afhankelijk zijn van het voedsel wat ze op hun eigen land verbouwen. Door de aanhoudende droogte vallen de oogsten tegen waardoor veel mensen uit deze regio wegtrekken om werk te vinden. Zonder opleiding zijn ze helaas kansloos op de arbeidsmarkt in de grote steden. Vaak komen deze mensen zonder werk en met weinig kennis van de cultuur in de sloppenwijken, in grote problemen. De kans dat hun kinderen in een grote stad naar school gaan is klein. Ze zullen vaak moeten werken voor hun voedsel om te overleven of zwerven op straat.

TOEKOMSTPERSPECTIEF
Ouders in Kitui zien onderwijs als het enig toekomstperspectief voor hun kinderen. Daarom gaan veel kinderen in deze regio wel naar school. Helaas vallen de resultaten op school vaak tegen. Leerlingen in de regio Kitui boeken veel slechtere resultaten dan landelijk het geval is. Eén van de voornaamste redenen hiervoor is de structurele armoede want op een lege maag kan je niet leren. Mede dankzij de opbrengst van het benefietdiner van het Deventer Ziekenhuis en een bijdrage van de Gemeente Deventer kon KISIWA starten met een papprogramma op Muvuko Primary School alsook de bouw van een nieuwe keuken. Dit doen ze samen met Better Future International NGO, hun Keniaanse partnerorganisatie.

DONATEURS
Ruben Koning vervolgt zijn relaas: “Met ons voedselprogramma kunnen we bewezen verandering brengen in de situatie van deze kinderen. We zouden het goedkope papprogramma daarom graag uitbreiden naar het volledige voedselprogramma en gaan de komende maanden op zoek naar de benodigde structurele donateurs.”

Om donateurs te werven is Kisiwa daarom op zoek naar groepen/kringen die hun een podium kunnen bieden om hun verhaal te kunnen doen. Zo willen ze uitleggen waarom hun voedselprogramma op de basisschool in deze regio zo belangrijk is.
Weet u een goed podium voor Stichting Kisiwa dan horen ze dat graag van u.
Neem contact op met Ruben Koning via 06 525 44 217 of mail ruben@kisiwa.nl