Het vernieuwde Speelgoedmuseum zal een leerzame speelplaats worden voor jong en oud, waarbij speelgoed wordt ingezet om verbinding te maken tussen jong en oud. Met het nieuwe concept zet het museum in op een speelse en interactieve bezoekerservaringMede dankzij steun van gemeente Deventer kan het museum zich in de toekomst beter profileren en tienduizenden bezoekers per jaar een leuk dagje uit bieden. 

In maart moest het Speelgoedmuseum in lijn met het landelijke coronabeleid de deuren sluiten. Heropening is niet mogelijk omdat niet overal in het pand eenrichtingsverkeer mogelijk is en er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het museum haalde al een geplande vervanging van de technische installaties naar voren. “Mede door de coronacrisis komt alles in een stroomversnelling terecht”, vertelt Ewout van der Horst. 

Speelgoedmuseum Deventer zal in de zomer van 2021 de deuren weer openen voor het publiek. We hebben echt fantastische plannen voor een nieuwe opzet van het museum”, aldus Van der Horst. In ons museum moet je vooral interactief met speelgoed bezig kunnen zijn. We zijn ervan overtuigd dat onze bezoekers straks nog beter ervaren hoe belangrijk spelen voor jong en oud is.”  

Voor de duur van de sluiting richt het Speelgoedmuseum, dat al sinds 1932 bestaat, zich op pop-up tentoonstellingen en acties in de stad. Recent organiseerde het museum al de succesvolle Deventer in LEGO-actie, waarbij fanatieke LEGO-liefhebbers diverse gebouwen in Deventer konden nabouwen. Dit najaar komt er een speelse tentoonstelling in Museum De Waag, als voorproefje van het nieuwe museum.