Memiş, naast fractievoorzitter tevens voorzitter van de SP-afdeling in Eindhoven, werd in april in Turkije gearresteerd. In afwachting van zijn proces mag hij het land niet uit. Zijn paspoort is ingenomen. Memiş wordt verdacht van ‘lidmaatschap van en propaganda maken voor een gewapende terroristische organisatie’, de PKK. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 15 jaar. Voorts zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het ‘rekruteren’ van nieuwe leden voor de PKK. 

Eerder al riep SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut minister Blok van Buitenlandse Zaken op bij de Turkse regering aan te dringen op vrijlating van Memiş. Aankomende week is er in de Tweede Kamer een debat over de situatie van Memiş. 

Volgens Turkije is de PKK een terroristische organisatie. Ook de Europese Unie en de VS beschouwen de PKK, die strijdt voor meer Koerdische autonomie, als een terroristische organisatie. Op 2 juli moet Memiş zich melden bij de rechtbank in Antalya. De demonstratie van de SP begint maandagochtend om 09.00 uur bij het Turkse Consulaat aan de Keizerstraat in Deventer.