De afgelopen seizoenen is er op de achtergrond veel veranderd bij Koninklijke UD. Onder leiding van hoofdtrainer Martin Hoitink is er een stappenplan opgezet om het eerste van UD weer levensvatbaar te krijgen. Hoitink: “Het 2e seizoen kwamen wat ervaren spelers (oud UD’ ers) die de jonge gasten aan de hand konden meenemen. Dat leverde een 7e plek op en al veel meer punten. Dit jaar op dezelfde weg doorgegaan en doorgebouwd. Verschil is dat er nu een goede mix van ervaring en jonge spelers vanuit de eigen jeugd staan. En laten we ook eerlijk zijn: we hebben natuurlijk nu ook wel en topscorer die de kansen maakt en verzilvert, dan gaat het allemaal wat makkelijker”.

Ook bij Koninklijke UD zijn ze tot de conclusie gekomen dat de jeugd de toekomst heeft. Jarenlang zagen zij talenten verkassen naar de ‘grotere’ broers Schalkhaar, Colmschate of Helios. Nu lijkt de jeugd dan toch de kans te krijgen bij UD. “We kozen voor een “UD-team” en daarop door bouwen deze jaren. Consequentie is dat je met name ook dit jaar terugvalt op jonge, maar wel talentvolle spelers”, aldus Hoitink.

Martin Hoitink vervolgt: Normaal gesproken moet je die juist nog in de jeugd laten (gebeurd ook komend seizoen in een sterk JO19-1). Dus was ook wel beetje een noodzaak afgelopen seizoen (we hebben geen 2e selectie). Maar ook wel weer een winstpunt en goed om te zien dat we met UD goed met de jeugd bezig zijn, en aan de hand van ervaren spelers door kunnen ontwikkelen”.

Halverwege dit seizoen kondigde Martin Hoitink zijn vertrek aan bij Koninklijke UD. Na de zomer zal hij bij Sv Schalkhaar aan de slag gaan. Saillant is dat na zijn aankondiging het begint te lopen bij UD: “Eerlijk gezegd had ik dat wel verwacht en ook wel zien aankomen. Voor de winterstop wat blessures en ervaren spelers die er wisselend wel en niet waren. Daarnaast hadden we vlak voor de winterstop de ‘juiste’ formatie te pakken. Voorwaarde was wel dat we met een ‘vast’ team konden spelen na de winter. Dat gebeurde een hele tijd. Maar wat we vooraf ook wisten, is dat de ervaren spelers ook niet altijd bij  konden zijn. Dat leverde wat stroefheid op, niet alleen dat ze er niet waren maar ook dat je je team op veel plaatsen moet veranderen. Toch zijn we zover, dat we tot de laatste competitiewedstrijd meedoen voor een prijs”.

Mocht de Koninklijke aankomende zondag winnen,  van de nummer laatst V en L, dan maakt het zomaar kans op de nacompetitie. Mits Sportclub Deventer tegen Terwolde haar sportieve plicht doet. Toch heeft afzwaaiend trainer Hoitink geen spijt van zijn keuze: “Naast drie jaar hoofdtrainer was ik de afgelopen twee seizoenen ook hoofd opleidingen. Een behoorlijk klus, waar je min of meer de kar-trekker bent. Zeer leerzaam, echt heel veel geleerd. Met de jeugd zijn we goed bezig en als we dit volhouden en doorzetten staat er binnen nu en vijf jaar een goed 1e elftal op 3e klasse niveau met veel UD jeugd. Die vijf jaar, daar kan ik niet op wachten, puur dus dat ik me zelf wil blijven ontwikkelen en ook mijn eigen ambities wil nastreven. Dat ga ik komend seizoen dus doen bij Schalkhaar”.

Voor de leden en supporters van de Koninklijke ziet de toekomst er dus zonnig uit. Het begint er op te lijken dat de slapende reus dan eindelijk wakker is geworden. Drtv Sport aan Martin Hoitink of dit het geval is of dat het enkel een opleving lijkt te zijn: “Ik denk dat dat een terechte vraag is die je stelt en dat hebben we bij UD echt zelf in de hand. Ik denk echt dat, zoals je dat zegt, ‘de slapende reus is wakker geworden’. Alleen moeten we er voor zorgen dat dat ook zo blijft en de reus verder ontwaakt. En er voor waken dat het dus geen opleving is”.

Hoitink sluit af met: “Ik hoop echt dat UD dit doorzet, op alle fronten en lagen  bij Koninklijke UD, zodat de reus niet alleen wakker geworden is, maar ook verdere actie onderneemt!

Milan Keskin