Warming-up

De maandagavond begon met een warming-up voor de deelnemers. Iedereen deed enthousiast aan de opdrachten mee. Niet veel later werd schaatser Thomas Krol onder luid gejuich van de kinderen het podium opgeroepen. Thomas Krol behaalde schaats-brons op de WK en zilver op de EK afstanden.

De warming-up

De skeelertraining

Na de warming-up hadden de meeste deelnemers veel zin om te gaan skeeleren. Zo begonnen de skeeleraars in estafettevorm om de pionnen rondjes te rijden. Daarna werden de deelnemers geleerd om op één been te skeeleren en op die manier evenwicht te behouden. “Je mag één keer op je rechterbeen en één keer op je linkerbeen skeeleren”, gaf Sanne aan voor de opdracht. Dit ging iedereen goed af.

De oefeningen werden iets lastiger en de eerste wankelpartijen waren een feit toen de skeeleraars door hun knieën moesten. De avond werd beëindigd met een aantal ererondes over een kleinere skeelerbaan.

Skeeleren op één been

De skeelerpopulariteit in Nederland

Thomas Krol sprak tegen het einde van de avond nog even met Drtv over de populariteit van het skeeleren in Nederland. “Zolang schaatsen een Olympische sport is en skeeleren niet, denk ik dat schaatsen een veel grotere sport blijft dan skeeleren”, zei Thomas. “Skeeleren is hetgeen wat in de zomer het dichtst bij schaatsen in de buurt komt. Je wilt natuurlijk gaan schaatsen in de winter. ’s Zomers zijn de schaatsbanen vaak dicht en dan is skeeleren het beste alternatief.”

Bij Lotto-Jumbo (de schaatsploeg van Thomas Krol) is jongeren opleiden niet prioriteit nummer 1: “Het is natuurlijk wel belangrijk en leuk om jongeren op te leiden, maar prestaties behalen vinden wij net iets belangrijker”, haalt Thomas aan.

Fons Assen