ERIK VAN LUTTIKHUIZEN

Het is even over half zes als we de auto parkeren achter het stadion. Er is weinig plek, dat was heel anders een paar weken terug toen Go Ahead Eagles ook al tegen FC Den Bosch speelde. Toen was stadion De Vliert amper gevuld. De ‘Herbstmeister’ kende een mindere tweede seizoenshelft. Het had er ingehakt dat de Georgische oliedollars niet zomaar even in de club gepompt mochten worden. Nu is het anders, het gaat ergens om. De tribunes zijn behoorlijk gevuld, maar niet uitverkocht. Een stad als Den Bosch wat een stadion van nog geen 7000 plekken gevuld kan krijgen. Voetbal anno 2019 waar de betaler bepaald. Dus de betaal TV waar men naar kijkt met eveneens als gevolg dat we al om 18:30 uur aftrappen.
(artikel gaat verder onder foto)


Warming up voorafgaand aan het duel in Den Bosch dinsdag

De spanning zit er flink op, Go Ahead Eagles laat zich niet gek maken en doceert, FC Den Bosch start weer defensief, hopende op hetzelfde stuntje als enkele dagen daarvoor in Deventer. Toen miste de Deventerploeg een karrevracht aan kansen en eindigde het in ‘slechts’ 2-2, een lastige uitgangspositie voor het terug duel op het venijnige kunstgras in Brabant. De eerste helft is een schaakspel waarbij de ploeg van Stegeman een keep de doelman en het aluminium op zijn weg vindt. Stegeman koos voor Van Moorsel in de punt van de aanval, Verheydt dus op de bank die achteraf verklaarde dat hij niet topfit was.

De Den Bosch supporters waren tevreden in de rust, creëerden geen kansen, maar de 0-0 stand is voor hun voldoende. Stegeman moest nu iets gaan verzinnen, zijn ploeg moet minimaal één maal scoren, anders eindigt het seizoen hier. Den Bosch is een gezellige stad, maar het stadion is saai. De hoeken zijn opgevuld met kantoorruimtes zonder glas. Dus jaren ’70 bouw zonder dat men in het stadion kan kijken. Het veld is dramatisch, de plastic ondergrond stroef en in beide strafschopgebieden is een stukje ‘nieuw’ kunstgras ingeplakt. Terugdenkend aan Deventer ademt de stad, het stadion en het publiek eredivisie, maarja, dat telt niet.
(artikel gaat verder onder foto)


De twaalfde man, foto Henny Meyerink

De tweede helft is er eentje die Jeroen Veldmate niet aanstaat. Hij verklaarde achteraf liever controlerend te spelen, zoals het eerste deel. Maar er moest gescoord worden, er moet risico genomen worden, dus ook Den Bosch zou kansen gaan krijgen. En die kwamen er, misschien meer dan gewenst, Go Ahead Eagles loopt tegen het probleem aan het de tweede seizoenshelft, rommelig, voorspelbaar en eenmaal voor de goal niet dodelijk. Enkele wissels moeten het spelbeeld gaan veranderen, maar het heeft geen zin. De Deventer formatie is wel dominant, maar komt nauwelijks tot uitgespeelde kansen.

Stormram Verheydt heeft een hoofdwond en de laks fluitende Van de Kerkhof wil niet wachten, de wedstrijd moet door. Op de klok nog één minuut, nog een minuut en het seizoen is over. Een prachtige eerste seizoenshelft, zeker in contrast met het vorige seizoen. Het tweede deel was matig tot slecht, deed soms weer terugdenken aan dat rampjaar. Het lijkt over met nog slechts één minuut op de klok en met tien man moet de rood-gele ploeg verder. Een corner, zonder een stoorzender. Jeroen Veldmate praat met Pouwels en neemt positie bij de eerste paal gezien zijn loopactie, Stans rommelt tussen een hoop blauwhemden als de bal wordt aangesneden. Stadion De Vliert kijkt ademloos toe…

De bal nadert het overvolle strafschopgebied, Veldmate wordt geblokt, zit vast. Hij wurmt zich los en zoekt een gaatje, bijna bij de tweede paal vindt hij die. Hij ziet het speeltuig kort komen aanzweven tussen de mensenmassa door en springt. De bal word geraakt, hoe weet Veldmate niet eens, maar de knikker kaatst op zijn hoofd en hij probeert ‘m te volgen. Een Bossschenaar springt en lijkt te missen, Veldmate is de bal kwijt, maar ziet het net bollen: Feest!
Het radioverslag ging sneller, de verslaggevers dachten dat het de net ingevallen Bliek was die tegendraads de bal tegen de touwen kopte, de euforie is aanstekelijk.
(artikel gaat verder onder foto/link)

Klik op bovenstaande foto om geluidsfragment van de winnende treffer terug te luisteren

Spelers stormen achter de doelpuntenmaker aan die het aangrenzende uitvak opzoekt. De boarding lijkt te bezwijken onder de druk, fotografen maken hun plaatjes. Onvoorstelbare taferelen, een euforische groep spelers voor het ontploffende uitvak, reserve spelers mengen zich er bij…
Op het veld lopen de blauwhemden met de ziel onder de arm, hoe is het mogelijk… De wedstrijd krijgt vijf minuten er bij, loon voor de ploeg die getemporiseerd heeft, vakkundig minuten om zeep heeft gebracht, gokkende dat het 0-0 zou blijven. Er komen nog kansen, maar het lukt FC Den Bosch niet.
(artikel gaat verder onder foto)


Verdriet en vreugde in één beeld…, foto Henny Meyerink

GEWOON 50/50
Na de wedstrijd weer feest voor het uitvak, alles en iedereen verzameld zich daar. Let’s go fu**ing metal. Veldmate stopt met springen, zijn kuiten spelen weer op. Hij denkt terug en herinnert zich het bollen van het net, de rest is een waas. Hij zit op een wolk, tweede promotie in twee jaar, zou het echt lukken? Eenmaal in de kleedkamer weer euforie, feest, oplichting. De plichtplegingen met de pers brengen Veldmate niet van de wijs. Rustig als hij is staat hij iedereen vriendelijk te woord. Een grapje, openheid, maar ook realisme kenmerkt de aanvoerder. “We moeten nog twee duels, het is gewoon 50/50”.

RAZENDSNELLE INTERVIEWS
Onze eindredacteur Erik van Luttikhuizen doet ook iedere wedstrijd verslag via de radio en spreekt na het duel spelers. Die interviews zijn op onze nieuwssite én via social media weer terug te vinden.
(artikel gaat verder onder foto/link)

Klik op bovenstaande foto om meer geluidsfragmenten uit Sport Live Radio terug te luisteren…

THE DAY AFTER
Eerder vandaag sprak Deventer Radio en televisie nog met Exclusief met Thomas Verheydt en Jeroen Veldmate, klink op onderstaande afbeelding om dat even terug te zien.