Afgevallen bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de buurt. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen ervan. Omdat in tuinen en parken afgevallen blad een prima meststof én een fijne, warme schuilplaats voor kleine dieren is, vragen we de kinderen alleen het blad van stoepen en straten te vegen.   

Op alle scholen staat een bladkorf, die – als er een belletje komt van de school – telkens is geleegd door de collega’s van Het Groenbedrijf. Bennie Bladman is heel erg blij met de hulp van de kinderen. Daarom krijgen alle leerlingen die hebben meegeholpen ze allemaal een vaantje én een traktatie: chocolademelk en een lekkere mandarijn.   

Winnende scholen 

Dit jaar is de wedstrijd in het buitengebied voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door Sancta Maria uit Lettele, één van de kleinere scholen die meededen. De schoolleiding heeft de kinderen af en toe moeten afremmen, omdat ze zo fanatiek waren! ‘Er lag nog wel meer blad hoor’, vertelt één van de leerlingen aan Bram Damen, die namens de DSF de prijs komt uitreiken. ‘We kunnen nog wel meer in de korf doen!’  

De Hovenschool is de winnaar in het binnengebied. Met een vertegenwoordiging van (bijna) alle groepen van de school nemen ze de prijs in ontvangst. De kleintjes uit groep 1 en 2 vinden het net even te spannend. Maar de anderen nemen maar wat graag een duik in de bladkorf, onder toeziend oog van Peter Brendel en Shirley Beekman van de DSF en Anton Post van Het Groenbedrijf. 

Als prijs ontvangen de scholen een cheque van Koning Willem zodat ze een mooi spel kunnen uitzoeken voor de school én een cheque voor een wormenhotel. Dat wormenhotel wordt gemaakt door medewerkers van de TechniekFabriek en is een mooie manier voor de leerlingen om te zien hoe de natuur blad verwerkt. Enne… oh ja, natuurlijk krijgen ze ook de bladbokaal 2020! 

De Dorpsschool in Bathmen krijgt de bladbokaal als aanmoediging: zij eindigden nipt op de tweede plaats in het buitengebied.